Vrhovni sud oslobodio kardinala Pella

Vrhovni sud u Australiji oslobodio je bivšeg vatikanskog rizničara, kardinala Georgea Pella (78), optužbi za seksualno napastovanje dvojice dječaka tijekom 1990-ih godina te mu omogućio izlazak iz zatvora.

Kardinalu Pellu odbijena žalba na presudu za pedofiliju
● Pellu zatvor zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka
Kardinal Pell optužen za još jedan slučaj zlostavljanja

Sedam članova Vrhovnog suda donijelo je jednoglasnu odluku prema kojoj je porota na suđenju kardinalu Pellu "morala posumnjati u njegovu krivnju" te je stoga poništila osuđujuću presudu u najvažnijem slučaju navodnog seksualnog zlostavljanja u povijesti Katoličke crkve.

Nakon ove presude Vrhovnog suda Pellu se više ne može ponavljati suđenje za ovaj slučaj.

Kardinal Pell tijekom cijelog je procesa nijekao krivnju.

- Nemam loših misli za svog tužitelja, ne želim da moje oslobađanje dodatno povrijedi i ogorči bilo koga, toga je ionako bilo previše. Bitno je samo to jesam li ja počinio te odvratne zločine za koje sam optužen ili nisam, a nisam, izjavio je Pell nakon oslobađajuće presude.

Pell je prošle godine osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dječaka mlađih od 16 godina tijekom obavljanja dužnosti nadbiskupa Melbournea.

Kardinala Pella je za vatikanskog rizničara postavio papa Franjo 2014., no nakon što mu je prošle godine izrečena zatvorska kazna razriješen je te dužnosti.