BiH: 30 umrlih od posljedica zaraze, uvode se strože mjere nadzora

Do utorka ujutro u Bosni i Hercegovini potvrđen je trideseti smrtni slučaj povezan sa zarazom koronavirusom, a broj zaraženih prešao je 700, izvijestile su medicinske službe. Vlasti u toj zemlji uvode sve strože mjere nadzora.

Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci potvrdili su da je protekle noći umro stariji muškarac kod kojega je testiranjem potvrđena zaraza virusom SASR-CoV-2. Kao i u svim prijašnjim smrtnim slučajevima, riječ je o kroničnom bolesniku kod kojega je koronavirus samo pogoršao komplicirano zdravstveno stanje.

U banjolučkom laboratoriju tijekom noći testirano je 214 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 42 osobe.

U Kliničkom centru u Sarajevu u istom razdoblju zaraza je potvrđena u četiri slučaja, a testirano je 58 uzoraka.

Karantene na svim graničnim prijelazima

U BiH je u ponedjeljak dopremljeno 150 tisuća testova na koronavirus nabavljenih iz Južne Koreje. Kupila ih je vlada Federacije BiH i oni će biti raspoređeni po laboratorijima u većim gradovima u tom entitetu.

Od utorka ujutro služba civilne zaštite počela je postavljati šatorska naselja na svim graničnim prijelazima koji su još u funkciji, a na njima do sada nije bilo lokacija za detaljne sanitarne inspekcije.

Stožer civilne zaštite Federacije BiH zapovjedio je uspostavu karantenskih naselja na prijelazima na kojima ih do sada nije bilo, poput Orašja, Kamenskog, Doljana i Neuma.

Prije su takva naselja postavljena uz granične prijelaze na sjeveru te na istoku BiH.
Dio je to mjera koje poduzimaju vlasti u BiH kako bi se otežao ulazak u zemlju svim osobama. Ubuduće će svi koji dolaze, nakon obvezne trijaže na graničnim prijelazima, odmah morati u karantenu u prebivalištu u trajanju od 14 dana, bez mogućnosti da u tom razdoblju budu u samoizolaciji.

- Gdje nema karantene, nema ni prolaza, kazao je ravnatelj civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak.

RS: visoke kazne za širenje lažnih vijesti

U Republici Srpskoj vlast je već počela primjenjivati odredbe izvanrednog stanja pa je tako, odlukom entitetske predsjednice Željke Cvijanović, od utorka na snazi uredba sa zakonskom snagom kojom će se kaznama od 500 do 5000 eura kažnjavati fizičke i pravne osobe za koje policija ocijeni da šire lažne vijesti i dezinformacije "kojima se izaziva panika i narušava javni red i mir".

- Ne može se dopustiti iznošenje netočnih informacija, na primjer o broju preminulih, broju osoba na respiratoru, o situaciji u zdravstvu, institucijama ili društvu, obrazložila je ovu odluku Cvijanović, koja sada u rukama ima neograničene ovlasti jer je entitetski parlament sam sebe suspendirao.

Političari iz oporbe optužuju vlast u RS-u da uvođenjem kazni za navodno netočne informacije pokušava ugušiti svaku kritiku i kontrolirati medije. 

Prije desetak dana parlament RS-a donio je odluku o proglašenju izvanrednog stanja, čime je sve ovlasti prepustio entitetskoj predsjednici, bliskoj suradnici člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.