Talibani prekinuli pregovore o razmjeni zarobljenika

Talibani su prekinuli pregovore s afganistanskom vladom o razmjeni zarobljenika, koja je bila glavni korak u mirovnim pregovorima uz posredništvo Sjedinjenih Država, nakon što su pristale na dogovor s militantima o povlačenju snaga.

Suhail Šahin
, glasnogovornik političkog ureda islamističke pobunjeničke skupine u Kataru, objavio je putem Twittera da pregovaračka skupina neće sudjelovati u "besplodnim susretima" te da se oslobađanje njihovih zatvorenika "odgađa pod raznim izgovorima".

Sporazum SAD-a i talibana, potpisan potkraj veljače, u sklopu kojega se međunarodne snage pod američkim vodstvom moraju povući, a talibani zauzvrat moraju dati sigurnosna jamstva, najbolja je prilika dosad za završetak 18-godišnjeg rata.

No mir ovisi o pregovorima afganistanske vlade, koju podržava SAD, i militanata. Razmjena zarobljenika trebala je izgraditi povjerenje na objema stranama.

Glasnogovornik vlade rekao je da će se nastaviti rad na planu za oslobađanje zatvorenika.

- Pozivamo sada talibane da izgovorima ne sabotiraju pregovore, rekao je Džavid Faisal, glasnogovornik vijeća nacionalne sigurnosti u Kabulu.

Obustave li talibani pregovore, to bi moglo voditi eskalaciji nasilja, a time i ugroziti plan o povlačenju američkih snaga, što je glavni cilj predsjednika Donalda Trumpa.

Tročlana talibanska skupina prošli je mjesec stigla u Kabul iz Katara kako bi počeli pregovori o razmjeni zarobljenika. Prošli tjedan afganistanski su dužnosnici rekli da će pustiti 100 talibanskih zarobljenika koji su bolesni ili stariji od 50 godina.

Zauzvrat talibani su trebali osloboditi 20 članova afganistanskih sigurnosnih snaga. Krajnji je cilj da obje strane oslobode 6000 zarobljenika koje drže.

Dolazak talibanske skupine u Kabul američki državni tajnik Mike Pompeo pozdravio je kao dobru vijest.

Unatoč pandemiji izazvanoj koronavirusom, Pompeo je prošli tjedan putovao u Kabul i katarski glavni grad Dohu u pokušaju da ubrza razmjenu zarobljenika.

Dužnosnici afganistanske vlade rekli su da talibani zahtijevaju puštanje viših zapovjednika uključenih u neke od najnasilnijih napada posljednjih godina.