Sabor usvojio drugi Vladin paket mjera

Vladin travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu dobio je snažnu potporu Hrvatskog sabora. Tim mjerama, utvrđenima izmjenama nekoliko zakona, povećava se i potpora za očuvanje radnih mjesta s 3250 na 4000 kuna neto. Iako je najvećim dijelom podržala mjere, oporba ima i zamjerke.

Vlada se odlučila i za više mjera u području javnih davanja, poglavito poreza na dohodak, dobiti i doprinosa. Izglasano je još nekoliko zakona koji bi trebali olakšati život stanovništvu za vrijeme krize uzrokovane pandemijom.

Podsjetimo, zbog skučenog prostora u Ininoj zgradi u kojoj su zasjedali sedam dana, saborski zastupnici su glasovanje danas preselili u hotel Westin.Iz HDZ-a su jutros poručili da je dva paketa mjera za pomoć gospodarstvu Vlada donijela pravovremeno i efikasno, a Hrvatska će u prvom valu mjera izdvojiti 9, 6 posto ukupnog BDP-a, što nas svrstava u vrh EU-a. Dio novih mjera, naglašava se, mogao bi se naći već na idućoj sjednici Vlade.

- Razgovara se i s bankama, nema zateznih kamata na taj moratorij, također već sutra na Vladi bit će Zakon o ovrhama koji bi išao onda u hitnu proceduru, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.O SDP-ovu paketu mjera za pomoć gospodarstvu raspravljalo se nakon glasovanja. Peđa Grbin iz Kluba zastupnika SDP-a poručuje da je SDP-ov paket mjera bolji nego onaj Vlade.

- Nudimo povoljnija rješenja za građane i držimo da bi ga bilo mudro prihvatiti, rekao je.

Postoji još cijeli niz mogućnost da se mjere poboljšaju - smatra predsjednik HSS-a Krešo Beljak, primjerice sustav propusnica.

- Dok je to bilo u ingerenciji Samobora radili smo strožer, a oni umjesto da su dodatno stegnuli sustav oni su ga olabavili, rekao je.

Iz Mosta čiji je amandman o uvođenju tzv. poreznih praznika odbijen, kažu da su sada bili konstruktivni vezano uz Vladine prijedloge, no s druge strane, kažu, nema sluha za prijedlog oporbe. Traže da se u Saboru donese zakon kojim bi se banke obvezale na moratorij na ovrhe i nastavak zasjedanja Sabora.

- Vlada taj zakon predviđa nakon Uskrsa, međutim mi tražimo sada jer su tu dva prijedloga. Spremni smo podržati i Vladin zakon. Smatramo da ga trebaju donijeti sada i da hrvatski građani zaslužuju miran Uskrs, poručio je Nikola Grmoja (Most).Sabor raspravio SDP-ove prijedloge zakonskih izmjena za ublažavanje koronakrize

Nakon glasovanja uslijedili su slobodni govori, te rasprava o SDP-ovu paketu mjera za pomoć gospodarstvu.

Zastupnici su raspravili SDP-ov prijedlog paketa izmjena 10 zakona kojima bi se pomoglo naujgroženijim skupinama stanovništva kako bi lakše podnijeli teškoće nastale izbijanjem pandemije koronavirusa, poput godišnjeg moratorija na otplatu kredita i olakšica za nezaposlene i umirovljenike.  

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pojasnio je kako je SDP predložio otpis, a ne odgodu plaćanja akontacije poreza, oslobađanje paušalnog poreza za male obrtnike i iznajmljivače, otpis doprinosa u 100 postotnom iznosu za vrijeme trajanja krize, budući da su zatvoreni odlukom Stožera civilne zaštite. 

PDV na turizam 5%, na dostavu hrane - nula posto, zastupnicima minimalac 

Također je naglasio kako treba pomoći i građanima, radnicima u samoizolaciji i nezaposlenima, kao i onima koji su na prvoj crti obrane od epidemije koronavirusa poručivši kako je potrebno sačuvati radna mjesta.  tom smislu predložio je osiguranje minimalne plaće za nezaposlene na burzi koji nemaju šanse naći posao zbog krize.

Upozorio je kako su turizam i ugostiteljstvo među najugroženijima ustvrdivši kako Vlada za njih nije učinila gotovo ništa, osim nekih tehničkih izmjena. Stoga je predložio da se PDV na turizam u vrijeme krize smanji na 5%, a da PDV na dostavu hrane bude 0%. 

Također, predložio je da se u vrijeme krize saborski zastupnici solidariziraju i odreknu većeg dijela svojih primanja i da iduća tri mjeseca rade za minimalac.

Moratorij na otplatu kredita - godinu dana

Kriza će potrajati, a osobito oporavak od nje, upozorio je Bernardić predloživši da se osigura moratorij na otplatu kredita na godinu dana i to beskamatno te da se suspendiraju zatezne kamate. Predložio je i ukidanje plaćanja rtv pretplate najpogođenijem dijelu građana kao i subvenciju najma stana.
Činjenicu da se rasprava o SDP-ovom paketu mjera raspravlja nakon što je Sabor već prihvatio Vladin travanjski paket mjera, Bernardić je ocijenio kao omalovažavanje oporbe i 20.000 građana koji su ostali bez posla zbog zakašnjele reakcije Vlade i još njih 400.000 koji strepe za svoj radna mjesta.
Smatramo da su mjere koje predlažemo pravedne i konkretne i treba djelovati brzo kako bi se pomoglo najugroženjima, poručio je Bernardić.

Boris Lalovac (SDP) ustvrdio je  da banke ne mogu imati prioritet u naplati u odnosu na državu i dobavljače, jer bi nakon završetka tromjesečnog moratorija banke povukle sav novac iz sustava i gospodarstvo neće moći krenuti nakon završetka krize. Sada trebamo spašavati gospodarski sustav i ne smijemo dopustiti njegovo urušavanje u lipnju, poručio je Lalovac.

Goran Aleksić (Snaga) supredlagatelj izmjena zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika, upozorio je kako moratorij na otplatu kredita kako ga je predložila Vlada to zapravo i nije, jer ga je moguće dobiti i inače, u normalno situaciji, nego je potreban moratorij za krizna vremena bez naplate kamate i drugih naknada. Kriza neće nestati odmah nakon nestanka koronavirusa i potrebne su dugoročne mjere, dodao je. Ustvrdio je kako banke imaju viška likvidnosti 34 milijarde kuna, a dijelom je nastao i time što su, kako je rekao, "opelješile" građane na chf kreditima, nezakonitoj kamati i valutnoj klauzuli.

Anka Mrak Taritaš (Glas) u tom smislu apelirala je da se ne dopusti da iz krize jedino banke izađu neokrznute i bogatije. Najavljujući potporu predloženim mjerama dodala je kako očekuje još jedan travanjski paket mjera pomoći građanima i da nitko ne može predvidjeti koliko će kriza trajati. No, smatra kako bi vladajući trebali podržati i kvalitetne oporbene prijedloge.

Miro Bulj (Most) najavio je potporu SDP-ovim zakonskim prijedlozima te pozdravio najavu otvaranja tržnica koje po njemu, uz potrebne mjere zaštite, nisu ni trebale biti zatvorene, jer omogućavaju prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda.  

Burić: Mjere već štite pola milijuna radnika

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić rekla je da Vlada ne prihvaća SDP-ove prijedloge i da je već donijela mjere koje će zaštititi 500.000 radnika. Podsjetila je kako je već povećana naknada za one koji su u krizi ostali bez posla sa 3250 na 4000 kuna te da je država preuzela na sebe plaćanje doprinosa u visini 1500 kuna. Država je već do do sada već isplatila pomoć u visini 600 milijuna kuna. 

Grozdana Perić (HDZ) smatra da je Vlada kvalitetno i brzo reagirala i da mjere koje je predložila su u visini 9,6% BDP-a. Za otklanjanje posljedica potresa u Zagrebu u obnovi očekujemo i pomoć iz fondova EU.   

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Plazonić odgovarajući na zastupničke replike rekao je među ostalim kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne može isplaćivati naknadu roditeljima koji u vrijeme koronakrize ostaju kod kuće sa svojom djecom.

Zastupnici su završili ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavljaju srijedu 15. travnja u zgradi Hrvatskog sabora na Markovom trgu.