Burilović: Jačati izvoz, proizvodnju i poljoprivredno-prehrambenu industriju

Vladine mjere drugog kruga za spas gospodarstva su puno konkretnije i ono što su gospodarstvenici tražili i očekivali, rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

-
Grubišić: Vladine mjere su veliki iskorak, ali nisu savršene    
- Prerađivačke tvrtke jedva dočekale gospodarske mjere    

- Gospodarstvo ne smije stati. Pomogli smo cestovnom prometu , malim tvrtkama koje su tražile neke ustupke. U Vladi su nam izlazili u susret, ali ovaj drugi set mjera je donio konkretnije mjere. Osim otpisa davanja, bit će i reprogram kredita tri mjeseca, a najvažnija mjera je 4.000 kuna koje će Vlada dati kao plaću. Od početka je cilj bio sačuvati radna mjesta i likvidnost tvrtki i u tome smo uspjeli, rekao je.

Istaknuo je da je ova kriza je prilika za Hrvatsku, da moramo napraviti strukturne promjene i razmišljati o tome što će biti sutra. 

- Treba jačati izvoz, proizvodnju, poljoprivredno-prehrambenu industriju. Nacionalna sigurnost države ovisi o poljoprivredno-prehrambenoj industriji. Ako nemate dovoljnu proizvodnju hrane onda je nacionalna sigurnost ugrožena. Također, jačati farmaceutsku industriju. 

Burilović je istaknuo da je optimist i da se nada da ako ova situacija potraje do tri mjeseca da neće biti veće štete.

- Ovo će sigurno pogoditi proračun RH, cjelokupno gospodarstvo. Ne treba prezati od manjeg zaduživanja, pa čak i deficita ukoliko će to osigurati da naš gospodarski sustav u budućnosti bude jači i kvalitetniji, zaključio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore.