Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji

U Općoj bolnici Šibenik preminula je prva osoba zaražena koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o osobi starije životne dobi koja je preminula u šibenskoj bolnici. Još je sedam novooboljelih, ukupno 45.

Životnu bitku s koronavirusom izgubio je 91-godišnjak s otoka Murtera, koji je bio u kontaktu s oboljelom osobom. Na Odjelu infektologije šibenske Opće bolnice, trenutačno se liječi 12 osoba, a još je jedna na respiratoru na specijalnom odjelu za bolesnike zaražene koronavirusom. Troje pacijenata sa šibenskog područja u težem stanju i dalje je na respiratoru u Splitu.

Danas je potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. I svi su povezani s kninskom bolnicom. Riječ je o dvoje pacijenata, dvoje djelatnika bolnice te tri osobe koje su obiteljski kontakt zaražene. Svi oboljeli odmah su smješteni ovdje u šibensku bolnicu. Dosad je oboljelo 5 djelatnika Opće i vetranske bolnice Hrvatski ponos u Kninu, a još ih je 20 u samoizolaciji. No odgovorni tvrde - uspjeli su zaustaviti širenje zaraze iz bolnice u grad!

Dvije osobe, državljani Republike Hrvatske, u karanteni su. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljeno je pet dojava o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da su je tri osobe kršile.

Kninska bolnica - novo županijsko žarište infekcije

Strpljivo se u Kninu čekalo u redu za takozvanu 'drive-in' dijagnostiku. No Kninjanima stižu umirujuće poruke. Svih sedam novooboljelih su na neki način kontakti zaražene osobe i dok se ne izlazi iz tog kruga povezanih osoba nema ni lokalne transmisije. Onda nema ni potrebe da se određuju mjere karantene, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Nikola Blažević.

- Zaustavili smo širenje epidemije na grad. Tako da grad može biti siguran u ovome trenutku. Na vrijeme su izolirani svi kontakti i na vrijeme su svi upućeni u samoizolaciju. Neki su se u istoj već nalazili, tako da naši građani mogu biti sigurni, poručila je ravnateljica Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" Kristina Bitunjac.

Bolnica je temeljito očišćena i dezinficirana - poručuje ravnateljica. A najranjiviji pacijenti, na palijativnoj skrbi - pod stalnim su nadzorom i u Kninu će ostati do 17. travnja. Zbog svega Stožer je pooštrio mjere. Ograničeno je kretanje u zonama u kojima bi se moglo okupljati više ljudi, a ophodnje su češće. Na ulicama Knina samo su rijetki. No mišljenja su oprečna.