Zagreb: Devet novih pozitivnih, jedna kaznena prijava

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, koju je vodio načelnik Stožera i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rečeno je kako je devet novozaraženih, odnosno pozitivnih na koronavirus. Izvijestila je to Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo.

- Zagreb: Obavljeno 2007 testiranja, 265 pozitivno

- Zagrebačka oporba želi sjednicu o posljedicama potresa

Do jučer je bilo oboljelo 346 osoba. Ukupno u Zavodu za javno zdravstvo provedeno je 2172 testiranja, od čega je 274 bilo pozitivno. 35 novih osoba je izolaciji, a ukupno ih je 4692.

Pročelnik za zdravstvo dr. Vjekoslav Jelić, naveo je kako je ukupno kroz trijažne ambulante Domova zdravlja prošlo 89 bolesnika, onih koji su u samoizolaciji 10, a upućeno je na testiranje 7. Ukupno je kroz trijažne ambulante prošlo 5216 bolesnika, rekao je Jelić.

Načelnik PU zagrebačke Marko Rašić rekao je da ustrajno rade na provođenju svih odluka. Pojedinci se kaže ne pridržavaju mjera samoizolacije, a posebno zabrinjava da se toga ne pridržavaju osobe koje su pozitivne pa je podnesena kaznena prijava protiv jedne ženske osobe. Kazna zatvora je do tri godine, ako je netko zaražen.

Dogovoren je preliminarni skraćeni postupak plinskih instalacija na području grada Zagreba, a bit će definiran kroz 24 sata, rekao je Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge.

Strpljenje, samodisciplina, solidarnost i zajedništvo, to su četiri ključne riječi, sve stalo ćemo pobijediti, rekao je Milan Bandić.

Tvrdi kako grad odlično funkcionira i veseli se kaže da će danas biti pozitivno svjetlo za prodaju OPG-ova na zelenim tržnicama, kao i drive-in tržnica na Žitnjaku.

- Sigurnost je građana na prvom mjestu, rekao je.

Govoreći o Zakonu za sanaciju nakon potresa, kaže da očekuje da zakon bude provediv, realan i transparentan, rekao je.

U svakoj nesreći se lovi u mutnom, kaže i dodaje da zakon treba biti stručno utemeljen. Radi se o vizuri novog i donjeg grada u kojoj će ljudi izaći ojačani.

Najavio je da će za dan, dva izaći s novim prijedlozima vezanima za potres i COVID.

Što priprema grad Zagreb za gospodarstvenike, odgovara da su prvi reagirali u Hrvatskoj i išli na odgodu plaćanja režija umirovljenicima, a za gospodarstvenike na oslobađanje od 30 posto komunalne naknade, uz razne druge mjere oslobađanja od najma, režija i naplate parkinga.

- Našim obrtnicima koje je zadesio potres i koronavirus oslobodili smo najma, dodaje. Također smo za sve zgrade koje su neuporabljive, oslobodili plaćanja režija, rekao je.

Vezano za nekretnine koje Holding sada prodaje, Bandić je objasnio da je riječ o nekretninama za koje su procijenili da bi bile "više teret, nego korist" jer će biti potrebna "svaka kuna" zbog svega što se dogodilo.

Što se tiče sredstava koja su uplaćena u poseban zagrebački fond za potres i koronavirus, Bandić je rekao da će uskoro dostaviti potpunu informaciju, ali da je riječ o oko 14,5 milijuna kuna.

Upitan o revitalizaciji Imunološkog zavoda, poručio je da je to kao strateški interes prepoznao prije osam godina i da s ovom Vladom imaju "dopisivanja, ali nismo riješili ništa".

Dodao je da se nisu "maknuli s mrtve točke", osim što za to Grad već tri godine u proračunu osigurava između 50 i 60 milijuna kuna.

- Da smo prije tri godine zasukali rukave već bismo na pola imali rješenje i bili bi puno bliže možda i cjepivu protiv koronavirusa, poručio je Bandić.