Kriminal u papučama: Ne nasjedajte na lažne kvizove na internetu

Zagrebačka policija upozorila je građane da ne nasjedaju na lažne internetske nagradne igre i obavijesti o navodno osvojenim nagradama, poput mobitela ili tableta jer iza njih stoje prevaranti koji se žele domoći brojeva kreditnih kartica i drugih podataka.

Istražujući obavijesti građana koji su posumnjali na neovlašteno prikupljanje njihovih osobnih podataka kroz nagradni kviz upitnik, policija je pokrenula kriminalističko istraživanje kojim je utvrdila da nepoznati prevaranti na svojoj internetskoj stranici promoviraju lažnu nagradnu igru, predstavljajući se kao zaposlenici jedne vodeće telekomunikacijske tvrtke.

Policija je analizom utvrdila da je ta internetska stranica uobličena s ciljem da se pribave podaci o kreditnim karticama, ali i drugi podaci osoba koji ju posjete.

Na toj stranici građane se mami da klikom na poveznicu osvoje nagrade, a pritom radi uvjerljivosti čak ističu i komentare građana koji su "već osvojili mobitele ili tablete".

Zbog sumnje da iza tog paravana stoje kriminalci koji se neovlašteno žele domoći osobnih podataka svojih žrtava, policija je pozvala građane da povećaju razinu samozaštitnog ponašanja na internetu.

Savjetuje im pritom da ne pristupaju nepouzdanim poveznicama na internetskim stranicama te da nepoznatima nipošto ne ustupaju osobne podatke, poput imena i prezimena, lozinki i brojeva kreditnih kartica.

Policija također upozorava građane da se ne registriraju na nepoznatim stranicama novim korisničkim podacima ili korištenjem Gmail ili Facebook podataka, ne odgovaraju ni ne otvaraju poveznice nepoznatih e-mail poruka i da blokiraju poruke nepoznatih pošiljatelja na društvenim mrežama.

- Samozaštitnim ponašanjem na internetu bitno se smanjuje mogućnost i rizik da: postanete žrtve kaznenih djela, da postanete primatelji brojnih neželjenih (spam) poruka i da omogućite nekome pristup podacima na osobnom računalu ili mobilnom uređaju, poručuju iz policije.

Navedena pravila ponašanja, kažu u policiji, odnose se na sve nepoznate i neprovjerene izvore na internetu. Nitko ne može doći do podataka građana osim u slučaju kada ih sami (nesvjesno) dobrovoljno ustupe ili im omoguće pristup.

Kriminalci su svoje ilegalno poslovanje prebacili na internet davno prije pojave epidemije koronavirusa koja je u posljednje vrijeme brojne građane natjerala na rad od kuće.

Primjerice, crna internetska tržišta na kojima se zahvaljujući anonimnom pristupu i posebnim alatima može kupiti sve, od droge, tuđeg identiteta do oružja, godinama su sve popularnija zbog čega i hrvatski kriminalisti moraju stalno pratiti međunarodne trendove i surađivati s drugim policijama u hvatanju kriminalaca koji svoje nezakonito poslovanje skrivaju na internetu.