U Plaškom oboljelo dijete, ogulinski Odjel pedijatrije zatvoren

U Plaškom kod Ogulina koronavirusom je zaraženo jednoipolgodišnje dijete, zbog čega je zatvoren Odjel pedijatrije ogulinske bolnice na koji ga je majka sinoć dovela. Poduzete su i sve mjere za sprječavanje širenja bolesti, doznaje se iz te bolnice.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Dijete je u pratnji majke odmah upućeno u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Na koronavirus testirat će se i majka i drugi članovi obitelji.

- Epidemiološka služba ZJZ-a Karlovačke županije utvrđuje njihove kontakte i svi će dobiti mjere samoizolacije, rekla je Hini epidemiologinja Biserka Hranilović.

Zbog tog slučaja zatvorena je ogulinska pedijatrija, a u izolaciji su dva pedijatra, šest medicinskih sestara i jedna spremačica koji su bili u kontaktu s djetetom.

Bolesna se djeca do daljnjega upućuju u dječju ambulantu Doma zdravlja u Ogulinu ili Objedinjeni hitni bolnički prijam Opće bolnice Karlovac.

- Kada se vidjelo da će skrb o djeci zbog samoizolacije pedijatara biti neadekvatna, ogulinska i karlovačka bolnica dogovorile su suradnju i sve je danas usklađeno, rekla je Hranilović.

Zorko: Sve je pod kontrolom

Ravnatelj ogulinske bolnice Josip Zorko rekao je iz samoizolacije za Hinu da je "sve pod kontrolom i sve je organizirano". Naglasio je da su "svi ogulinski slučajevi potpuno nevezani".

- Dijete se s obitelji prije mjesec dana doselilo iz Zagreba u Plaški te se utvrđuju njihovi kontakti. Prvi se muškarac zarazio izvan županije, od oboljelog koji je uvezao bolest iz susjedne zemlje, druga i trećeoboljela vezane su na ogulinsku crkvu, a dijete je priča za sebe koja se tek utvrđuje, rekao je.

U Karlovačkoj županiji do sada je 25 osoba zaraženo koronavirusom, a jedna je preminula. Ukupno je do sada testirano 400 osoba, čekaju se nalazi za 31 osobu. U posljednja 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

U povodu novog slučaja, ali i lijepog vremena te uskrsnih blagdana, Hranilović je posebno naglasila da se ne smije za blagdane zanemariti prvođenje mjera fizičke distance, kao i da se Uskrs treba proslaviti u najužem krugu i bez okupljanja šire obitelji.

Stožer apelira na građane da fizičke kontakte svedu na najmanju moguću mjeru.

- Bit će prilika za druženje, a sada je najvažnije da se poštuju propisane sigurnosne mjere kako bismo čuvali sebe i svoje najmilije, poručuju.