EU nastavlja potporu BIH, poziva na poštivanje građanskih prava

Europska unija osigurat će tijekom travnja isporuku 40 respiratora bolnicama u Bosni i Hercegovini za borbu protiv epidemije izazvane koronavirusom, a to je dio početnog paketa pomoći vrijednog sedam miijuna eura, priopćila je Delegacija EU u Sarajevu.

U zajedničkoj izjavi veleposlanika država-članica EU, akreditiranih u BiH, istaknuto je kako Unija nije ni na koji način uskratila toj zemlji pomoć koja je potrebna za suočavanje s pandemijom.

Time su neizravno odbacili ranije tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako je EU zabranila izvoz medicinske opreme, zbog čega BiH sada trpi posljedice kada mora skrbiti o sve većem broj zaraženih i oboljelih od zaraze koronavirusom.

- Zemlje diljem svijeta, uključujući i zemlje u Europi, uvele su mjere karantene i ograničenja putovanja kako bi spriječile širenje virusa. Međutim, to ne znači da su odustale od međusobnog pomaganja. Nije obustavljen izvoz medicinske opreme iz EU. On se nastavlja, uz prethodno odobrenje država članica EU, stoji u zajedničkoj izjavi.

U njoj se ističe da je BiH također pozvana da, kao i susjedi sa zapadnog Balkana, pristupi Zajedničkom sporazumu za nabavu hitne medicinske opreme, skupa s državama članicama EU, te da je potrebno brzo djelovati kako bi se proces nabave finalizirao.

Veleposlanici država-članica EU istaknuli su kako je za BiH izdvojeno ukupno 80,5 milijuna eura pomoći u okviru regionalnog paketa, vrijednog 410 milijuna eura, namijenjenog suočavanju s medicinskim, ali i socio-ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19.

Ključni kratkoročni cilj kojega treba ostvariti u BiH isti je kao i u svim drugim državama: usporiti širenje virusa i tako izbjeći kolaps zdravstvenog sustava, ističe se u izjavi.

Osigurati ravnotežu između mjera i poštivanja ljudskih prava

Veleposlanici država-članica EU u BiH uputili su i poziv tijelima vlasti u toj zemlji da istodobno osiguraju odgovarajuću ravnotežu između preventivnih mjera i poštivanja ljudskih i demokratskih prava svih građana, a posebice prava i potrebe ranjivih skupina.

BiH je trenutačno u rangu država koje svojim građanima nameću drastične restriktivne mjere ograničavajući im kretanje na minimum, s obrazloženjem kako je to potrebno radi zaustavljanja širenja epidemije.

U oba entiteta eniteta na snazi je policijski sat tijekom cijele noći, a osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina zabranjeno je i kretanje tijekom dana.

U Republici Srpskoj uz to je uvedeno izvanredno stanje, čime je suspendiran parlament pa je sva vlast u rukama entitetske predsjednice Željke Cvijanović koja može donositi uredbe sa zakonskom snagom sve dok je ta mjera na snazi.

Vlasti u BiH ovog su tjedna uvele i dodatne mjere na granicama kojima kane obeshrabriti svaki pokušaj ulaska u tu zemlju. Svi putnici koji dolaze ubuduće moraju u posebne karantene u razdoblju od dva tjedna i nije im dopuštena samoizolacija u mjestima prebivališta.