Sve je spremno za otvorenje tržnica

Očekuje se da bi ovog tjedna mogle biti otvorene tržnice. Diljem Hrvatske užurbano se prilagođavaju novim pravilima. Na nekima će se kupovati iz automobila, na pojedinima postaviti barijere, smanjiti broj klupa ili dodati kućice. Stroge mjere socijalnog distanciranja osiguravat će zaštitari.

-
Što treba učiniti da se tržnice otvore?    

Diljem Hrvatske užurbano se pripremaju za otvaranje tržnica, pa tako i u Dubrovniku.

- Placa bi se trebala ograditi željeznom ogradom, kontrolirati ulaske, izlaske, omogućiti svakoj osobi pet metara kvadratnih prostora. Kupac ne bi smio imati doticaja s robom, samo prodavač bi direktno dodavao robu kupcu, rekao je Tomislav Tavak, direktor Sanitata u Dubrovniku.

I u Zagrebu i susjednom Samoboru čeka se zeleno svjetlo za početak rada.
- Sve je spremno, čekamo samo svjetlo Županijskog stožera kako bi se tržnica otvorila, rekao je Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora.

U tjednu uoči Uskrsa kupci bi rado kupili domaća jaja, šunku, luk i ribu, ali tržnice su zatvorene.

- Imamo male OPG-ovce koji od toga žive. Jesu li se prije same odluke o zatvaranju tržnica mogla donijeti pravila kako trebaju funkcionirati, pretpostavljam da jesu, smatra Damir Buntić, vlasnik OPG-a Buntić.

- Zabrana je došla naglo i u jednom trentku sam se našao u klopci, povrat ne mogu, roba propada i sad je neophodno da se riješim robe u dan, dva, tri, kaže Petar Sučić iz poljoprivredno-trgovačkog obrta EPP Sučić.

Proizvođači imaju proizvode, ali ih nemaju gdje ponuditi. Potrebno je tržnicama dati vremena za prilagodbu, a kada sve bude spremno, tržnice će, uz maksimalne mjere sigurnosti, otvoriti vrata.