U Francuskoj gotovo 9000 umrlih od koronavirusa

Francuska je ušla u četvrti tjedan izolacije u borbi protiv epidemije koronavirusa koji je do sada u toj zemlji usmrtio gotovo 9000 ljudi.

-
Izolacija će trajati onoliko dugo koliko je potrebno jer još uvijek nismo dosegli vrhunac epidemije, izjavio je ministar zdravstva Olivier Veran i dodao da trenutno nema govora o ublažavanju mjera.

S lijepim proljetnim vremenom i predstojećim blagdanom Uskrsa, ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner je zatražio od načelnika policijskih sjedišta da "od slučaja do slučaja preispitaju nužnost  jačanja mjera" tamo gdje se mogu vidjeti znakovi popuštanja.

- Budite strogi glede mjera izolacije - to je jedini način da suzbijemo epidemiju, poručio je predsjednik Znanstvenog vijeća Jean-François Delfraissy.

Prvi znakovi da je izolacija urodila plodom vide se u regiji Grand Est, a Strasbourg će uskoro ugostiti centar za probir i savjetodavni centar za koronavirus.

U Francuskoj je i dalje veliki pritisak na bolnice i ustanove za starije.

Od 1.  ožujka je u Francuskoj od virusa SARS-CoV-2 preminulo 8911 ljudi, od kojih 6498 u bolnicama, a 605 u posljednja 24 sata.

U očekivanju mogućeg cjepiva, danas u Francuskoj počinju klinička testiranja s transfuzijom krvne plazme ozdravljenih osoba koju će primati pacijenti u uznapredovaloj fazi bolesti. Ta se metoda donekle pokazala učinkovita kod pacijenata oboljelih od SARS-a i ebole.

Francuska nastavlja dobavljati  zaštitne maske iz Kine i do kraja lipnja očekuje isporuku gotovo dvije milijarde komada.

Izolacija u Francuskoj bi trebala trajati do 15. travnja, no moguće je da će se produžiti.