Plenković: Ne smijemo pogriješiti, u pitanju su životi građana

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a.

O gospodarskim mjerama


- Održali smo sjednicu kluba zastupnika HDZ-a uoči glasovanja, a nakon što je cijeli travanjski paket raspravljen u Saboru. Paket je dobio potporu kroz ministarstva i vjerujem da će dobiti veliku podršku u Saboru. riječ je o izdašnom paketu koji simbolizira poruku da smo stali iza hrvatskog radnika i gospodarstva, rekao je Plenković.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

- Ne smijemo pogriješiti. Ono što je na stolu - to su životi naših sugrađana. Činjenica da smo izabrali strategiju borbe protiv epidemije, udarili smo svom silinom restriktivnim mjerama na taj virus i uspjeli smo usporiti širenje zaraze, rekao je premijer te dodao da je cilj Vlade birati zdravstvenu sigurnost građana.

Apel građanima: Budite strpljivi

Stoga je ponovno apelirao na građane.

- Razumijem da je teško ne ići u školu, na posao, ne baviti se aktivnostima, koje smo doživljavali kao najnormalniju stvar. Poruka je - budite strpljivi, držite socijalnu distancu, izdržimo koliko god trebamo, rekao je.

- Vlada se postavila odgovorno, tako ćemo se nastaviti ponašati. Nismo mi tu jedini, praktički je pola svijeta u "shut downu", nismo mi to izmislili, ali naš recept se pokazao kao najučinkovitiji, rekao je Plenković.

O mjerama Stožera

Nije htio govoriti o mogućem olakšavanju mjera.

- Ako nešto kažem doživjet će se da je sada sve u redu. Nije ovo utakmica koja traje kratko. Vrijeme je da to svi shvatimo.  Trenutno protiv koronavirusa nema dokazanoga lijeka, nema dokazanoga cjepiva i nismo još stekli imunitet. Po bilo kojoj od tri osnove ne možemo reći da smo na sigurnom. A ako to ne možemo reći, onda ne možemo živjeti u "wishful thinkingu", stisnimo se još koji dan pa će sve biti dobro. Ovu utakmicu moramo inteligentno igrati, rekao je premijer.

O praćenju u samoizolaciji

Premijer je na pitanje o odluci o praćenju mobitela osoba kojima je određena samoizolacija rekao kako se u toj priči došlo do neke vrste gotovo pa ideološke rasprave.

- Ne znam koliko je to realno sagledati, ali svodi se na to da će Vlada pratiti sve građane što rade na telefonima. Koga je u vlasti briga tko s kim govori na telefon? To je teza koja je toliko banalna i pogrešna, da ne mogu vjerovati da je uopće toliko privlačna u ovo vrijeme da bude predmet rasprave. Svi vi koji imate pametne telefone - sve ste dali Googleu i Facebooku, sve imaju, znaju sve o vama u svakom trenutku, rekao je Plenković.

Dodao je kako je smisao toga razlog jer je to nešto što se događa u cijelom svijetu.

- Ima zemalja koje koriste modernu tehnologiju kako bi je stavili u funkciju zdravstvene zaštite ljudi. Kad dođete liječniku, prvo što vas pita je gdje ste bili i tko su vam kontakti. Nije nužno da ćemo uvijek svi volontirati informaciju, a ovdje uskrata informacije liječniku je dosta bitan detalj. Ovo se odnosi samo na covid-19, na kontekst samoizolacije i činjenice da moramo biti disciplinirani, objasnio je Plenković.

- Najzadnja stvar u ovoj situaciji i svih nas koji radimo na ovoj krizi je to tko s kim govori na mobitel, rekao je premijer Plenković govoreći o praćenju mobitelom osoba u samoizolaciji.