Osumnjičena za širenje i prenošenje zarazne bolesti

Zagrebački Stožer civilne zaštite objavio je na današnjoj konferenciji za medije da je protiv jedne oboljele osobe podnijeta kaznena prijava zbog širenja zaraznih bolesti jer je napuštala mjesto izolacije. Policija je objavila detalje vezano za slučaj.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila kazneno djelo "Širenje i prenošenje zarazne bolesti", opisano u čl. 180. st. 1. Kaznenog zakona, na štetu više osoba.

Osumnjičena je kazneno djelo, sumnja se, počinila na način da 4. travnja 2020. godine u 13,45 sati, tijekom redovne provjere pridržavanja mjera samoizolacije, nije zatečena na prijavljenoj adresi prebivališta, već se kretala izvan svoga stana do stana svojih roditelja, odnosno iz jednog zagrebačkog kvarta u drugi, iako je bila dužna postupiti po uputi o samoizolaciji od strane nadležnog epidemiologa, u trajanju od 17. ožujka 2020. do 13. travnja 2020. godine, zbog dijagnosticirane zarazne bolesti Koronavirus – Covid 19. Tim je svojim ponašanjem u opasnost od širenja i prenošenja zarazne bolesti dovela stanare na adresi na kojoj prebiva i stanare na adresi na kojoj prebivaju njezini roditelji.

Naime, osumnjičena je policijskim službenicima izjavila kako je odobrenje da se udalji s adrese samoizolacije dobila od svog epidemiologa, no policijski službenici su provjerili te navode te utvrdili kako to nije istina s obzirom da je njezin epidemiolog naglasio da joj takvu uputu nije dao, niti njoj, niti bi isto učinio odnosno rekao bilo kome drugome tko boluje od zarazne bolesti COVID – 19.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičene je podnijeta kaznena prijava redovnim putem nadležnom državnom odvjetništvu.