Europska komisija odobrila državnu pomoć

Europska komisija odobrila je zahtjev hrvatske vlade da pomogne državnim jamstvima u visini od 6 milijardi kuna, odnosno 790 milijuna eura poduzećima pogođenima posljedicama koronavirusa.

Ta potpora u obliku državnih jamstava za zajmove bit će dostupna svim trgovačkim društvima čiji izvoz predstavlja najmanje 20% prihoda.

- Ovaj program omogućuje kreditiranje po povoljnijim uvjetima, do 50 posto je garantna shema pokrića tih kredita. I u konačnici opet ponavljam, ono što je najvažnije je taj ukupni kreditni potencijal koji seže i do 6 milijardi kuna, komentirao je ministar financija Zdravko Marić.Cilj vladinog programa je pomoći smanjiti rizik povezan s izdavanjem kredita za poduzeća koja su najviše pogođena gospodarskim posljedicama pandemije. Time se osigurava nastavak njihovih radnih aktivnosti.

Komisija je utvrdila da je ovaj potez hrvatske vlade u skladu s fleksibilnijim uvjetima za dodjelu državnih potpora, odnosno novim fleksibilnim pravilima koje je Komisija uvela prije tri tjedna, a nakon usporavanja gospodarskih aktivnosti svugdje u Europi.

U nekim drugim vremenima ovakva pomoć države smatrala bi se grubim narušavanjem tržišnog natjecanja.