Novooboljelih 60, 2 preminula, e-propusnice tražilo 28 zaraženih

U Hrvatskoj u proteklom 24-satnom razdoblju imamo 60 novih osoba pozitivnih na koronavirus, što znači da ukupno imamo 1282 bolesnika. Prosječna dob je 48,13 godina te imamo 51% muškaraca i 49% žena. Još su dva bolesnika preminula, u Šibeniku 1929. godište i kronični srčani bolesnik i u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu 1974. godište, što je ukupno 18 osoba. Na respiratoru je 35 osoba, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite danas u 14 sati.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutuOd 35 osoba na respiratoru 14 ih je u Klinici za infektivne bolesti i dvoje u KB-u Dubrava, te pet u Osijeku, jedan u Rijeci, osam u Splitu, četiri u Zadru i jedan u Šibeniku.

- Imamo 352 bolesnika u bolnici i nešto veći broj oporavljenih  - 167 bolesnika, što je 37 više nego jučer. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da naša epidemiološka situacija bolesnika. Na današnji Svjetski dan zdravlja zahvaljujem svim zdravstvenim djelatnicima, uz 4 respiratora koji su stigli prošli tjedan, još je došlo novih devet respiratora, izvijestio je Beroš.

Kazao je i kako zdravstvena inspekcija nije utvrdila propuste u postupanju zdravstvenih djelatnika prema prvom hrvatskom preminulom bolesniku koji je bio iz Istre.

Prijenos konferencija Stožera možete pratiti na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pridružio se čestitkama zdravstvenim djelatnicima na njihov dan, posebno medicinskim sestrama, jer su one na prvoj liniji borbe protiv virusa.

- Imamo 80 zaraženih medicinskih sestara i tehničara od 178 zdravstvenih djelatnika, rekao je.

 Nakon 15 dana praćenja epidmiološke situacije pokazalo se da potres nije utjecao na porast broja zaraženih u Zagrebu. Situacija je povoljna i od tada u Zagrebu imamo kontinuirani blagi silazni trend broja oboljelih koji se nastavlja i danas, rekao Capak.

Posebno je naglasio da u Hrvatskoj nismo imali prodor virusa u staračke domove.

Ministar Davor Božinović se pridružio čestitkama, ali je posebno čestitao i vatrogascima koji i prošlih dana svakodnevno gase požare, ali nisu u fokusu u ovim vremenima (Korčula, Šibenik, okolica Zadra).

- U ovo doba godine bi vaše informativne emisije često javljale o požarima. No sad to nije prioriteno,, ali požara i dalje ima. I to velikih. Svi ovi požari su posljedica neopreznog spaljivanja, rekao je Božinović novinarima.

Govorio je i gdje se i kako se smije paliti biljni otpad te gdje ne smije. Pozvao je  građane da biljni otpad kompostiraju, a ako se ipak odluče na spaljivanje, neka o tome obavijeste vatrogasce.

- Pojedine su jedinice lokalne samouprave donijele odluku o zabrani spaljivanja pa pratite upute, poručio je.

Božinović rekao je da je ukupno izdano 639.725 propusnica, a ima onih kojima je važnost istekla, ima ih skoro 50.000. Također ima i onih koje još nisu aktivirane, a planirane su za naredne dane, rekao je Božinović.

- Odbijene su propusnice 2628 osoba koje su unatoč statusu samoizolacije podnijele zahtjev za izdavanje e-propusnice, kao i 394 osoba koje su u karanteni i 28 osoba koje su Covid-19 pozitivne, dodao je Božinović. 

Naveo je i da je odluka o otvaranju tržnica tehnički gotova, ali se još čekaju odgovori pojedinih lokalnih stožera da su spremni za otvaranje,

- Očekujem da će to biti do kraja dana te bi s otvaranjem tržnica za hrvatske proizvođače išli uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera, poručio je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je rekla da je umrla mlađa osoba koja nije imala neke značajnije kronične probleme. To je ono na što smo ovih dana upozoravali. Idemo u sljedeću fazu. Inicijalna faza je bila blaži oblici, a sad se diferenciraju bolesnici. Želim upozoriti kako nije pravilo da mlađi teško obolijevaju, ali uvijek ima dovoljan postotak izuzetaka kod kojih će se to dogoditi. Ljudi moraju shvatiti da je bolje ostati kod kuće. Čuvajte se jer nitko nije imun na teški oblik bolesti, rekla je Markotić.

 Naglasila je kako je kod ovog i jučerašnjeg smrtnog slučaja muškarca srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan riječ o pacijentima koji su deset dana bili teže bolesni te je kod obojice došlo do zatajenja pluća.