Baranović: Uskoro očekujemo otvaranje ribarnica

Priprema li se Hrvatske za drugu fazu koronavirusa koja predviđa austrijski model što znači, statistički gledano, ako dođe do pada zaraženih u Španjolskoj i Italiji, austrijska vlada namjerava ublažiti restriktivne mjere za trgovine već nakon 14. travnja.

Ublažavanje ovih mjera najavljuje i Hrvatska. Što bi to značilo za ribare i neprehrambeni sektor, govorili u emisiji Zajedno za zdravlje, Jurica Lovrinčević, iz Koordinacije neprehrambene trgovine HUP-a i Petar Baranović, profesionalni ribar.

Baranović je rekao da su sva očekivanja povezana s epidemiološkom situacijom, ali ribari očekuju  bolje okolnosti i popuštanje mjera, zato što kada se to dogodi, ribarski sektor može krenuti u posao.

- Ribarski sektor je ovu situaciju dočekao nespremno i desio se šok i potpuno zatvaranje izvoza i ribarnica. Mi očekujemo bolje okolnosti i popuštanje mjera te kada se to desi, ribarski sektor može krenuti naprijed punim plućima, rekao je Baranović.

- Ovih bi se dana trebalo poraditi na tome da se otvore ribarnice i da naši sugrađani imaju kvalitetno snabdijevanje svježom ribom, rekao je Baranović.

Baranović je rekao kako si priželjkuju model bilo koji, ali samo da se radi, i istaknuo je kako je na prvom mjesto sigurnost.

- Mi smo spremni na sve mjere kako bi počeli raditi, naglasio je Baranović i dodao kako je svoju plaću smanjio na minimalnu kao znak solidarnosti sa zaposlenicima.

Baranović je rekao da se moglo s kvalitetnim preventivnim mjerama osigurati da se domaća riba prodaje na tržnicama diljem Hrvatske.

- Moramo se zapitati što će biti pouka iza ove krize koja će uskoro proći. Moramo shvatiti da gospodarska paradigma koja se zasniva samo na turizmu nije dobra i moramo porediti na sektoru poljoprivrede i ribarstva, naglasio je.

Lovrinčević je istaknuo kako neprehrambeni sektor dnevno ne radeći gubi 100 milijuna prihoda i to je 20- ak milijuna PDV-a.

- Mi smo drugi najveći poslodavac u Hrvatskoj gdje radi 90 tisuća ljudi i indirektno još 30 tisuća i Vlada bi trebala razmišljati o tome, naglasio je.

- Mi smo spremni za sve mjere, ali isto tako moramo i zarađivati novac koji ćemo dijeliti i plaćati ljude. Ako ne budemo svi fleksibilni i solidarni puno će nam biti teže izaći iz kriza i šteta će nam biti veća, rekao je Lovrinčević.

Baranović je naglasio kako su se banke u Hrvatskoj nastavile ponašati jednako "parazitski” kako se ponašaju zadnjih 20- ak godina.

Lovrinčević je istaknuo kako prema izračunima neprehrambena industrija može izdržati 19 dana da ne radi, a uz mjere subvencije 30-ak dana, ali ne preko toga.