Svjetski čelnici ujedinjeni u podršci Borisu Johnsonu

Britanci su jutro dočekali s viješću da je njihov premijer Boris Johnson u bolnici St. Thomas u Londonu prebačen na intenzivnu njegu. Downing Street obavijestio je kako će ga mijenjati ministar vanjskih poslova Dominic Raab. I dok naslovnice britanskih medija pišu o stanju premijera, Raab poručuje, Johnson je u veoma dobrim rukama.

- Johnsonovo stanje bez promjena


Da ima najbolju njegu bolničkog tima, poručuje i ministar Michael Gove, koji je i sam završio u samoizolaciji.

- Naše nade i molitve su s njim i s njegovom obitelji. On voli ovu zemlju i želi učiniti sve što je najbolje za nas. Virus je izazov za sve nas i zato moramo slijediti odgovarajuće medicinske savjete. Ovaj je virus zastrašujuć, rekao je Gove.

I novoizabrani čelnik laburističke stranke Keir Starmer premijeru šalje poruke potpore.

- Siguran sam da govorim u ime cijele države kada kažem da su naše misli s premijerom Johnsonom, njegovom zaručnicom i obitelji. Isto tako siguran sam da imaju najbolju moguću skrb, jer je u rukama najboljih medicinskih sestara i liječnika, rekao je Starmer.

Podršku britanskom premijeru šalju brojni premijeri država i dužnosnici.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron šalje poruku potpore i želi mu brz oporavak.
Talijanski premijer Giuseppe Conte napisao je da su njegove misli s Johnsonom i cijelom Velikom Britanijom. Uvjeren sam, dodaje, da će vaša zemlja prebroditi ovo teško razdoblje.
Najbolje želje za brz oporavak šalje i kanaski premijer Justin Trudeau.
Dragom prijatelju pisao je i japanski premijer Shinzo Abe. Japanski narod je sada uz vaš narod, poručuje.
Solidarnost je izrazio i španjolski premijer Pedro Sanchez, koji šalje zagrljaj svim Britancima.
Podršku su poslali i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, australski premijer Scott Morrison, austrijski kancelar Sebastian Kurz, švedski premijer Stefan Lofven, bivši britanski premijeri David Cameron i Theresa May, glavni europski pregovarač za brexit Michel Barnier, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.