Svi čekaju Zakon o sanaciji potresa u Zagrebu

Od potresa koji je pogodio Zagreb prošlo je punih 16 dana, a šteta se i dalje procjenjuje. Održan je i radni sastanak tima zaduženog za izradu Zakona o sanaciji potresa u Zagrebu, koji bi trebao omogućiti brzu i kvalitetnu obnovu.

Stanari Gundulićeve 31 u potresu su prošli izvrsno. Riječ je o zgradi izgrađenoj 1905., u kojoj je živio i umro pjesnik Dragutin Domjanić, te su imali pravo na sufinanciranje iz sredstava spomeničke rente 2012.

- Ta procedura je veoma duga i komplicirana. I kad vi dobijete popis dokumentacije koju je potrebno prikupiti za prijavu, mislite - nema šanse da to ikad uspijete prikupiti, ističe predstavnica stanara Gundulićeve 31, Milena Bekić Milinović.

Ipak, uspjeli su te je zgrada 2015. obnovljena, uz 50-postotno sufinanciranje Grada. Uložene stotine tisuća kuna isplatile su se jer je šteta od potresa minimalna. No, stanari iz susjednog ulaza u svoju nekretninu nisu ulagali, a kako je ta zgrada za kat viša, dimnjak uz sam rub - opasno prijeti.

- Nazvala sam predstavnika suvlasnika njihovog, međutim on nije u Zagrebu, on je još prije koronavirusa otišao negdje na selo, kaže Milena Bekić Milinović.

- Naravno da sam za sve to vrijeme bezbroj mailova slala Gradskom stambenom, a tamo je totalni kaos, dodaje.

Sve bi trebalo postati jasnije nakon donošenja posebnog zakona o obnovi Zagreba nakon potresa. Gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će ga poduprijeti ako bude životan i usklađen sa stajalištima struke.

- Očekujemo da bude realan, odnosno provediv, da bude pravedan za ljude u Donjem i Gornjem gradu kao i u rubnim dijelovima grada - Podsljemenu, Gornjoj Dubravi i Sesvetama. Očekujemo da bude transparentan jer u svakoj nesreći bude i onih koji nastoje loviti u mutnom, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Održan je i drugi sastanak radne skupine za izradu Nacrta zakona, koji bi uskoro Saboru trebala predložiti Vlada.

- Prioritet je da svatko ima svoj dom, da riješimo stambeno pitanje, da riješimo ljudima krov nad glavom, ali i da funkcioniraju sve javne službe i da uredimo opet Zagreb - i ne samo Zagreb, nego i sva naselja oko Zagreba, u Krapinsko-zagorskoj županiji, istaknuo je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Detalji zasad nisu poznati, a u idućim danima najavljeno je zasjedanje radnih podskupina, koje će detaljnije obraditi tematske cjeline zakona.