U splitskom domu za starije 10 zaraženih koronavirusom

U kasnim večernjim satima u Splitu je počela evakuacija korisnika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici. Kod 10 štićenika doma potvrđena je zaraza koronavirusom.

- Covid 19 i život u domovima za starije i nemoćne

- Prije nekoliko dana su neki štićenici Doma imali povišenu temperaturu i kod 10 njih je potvrđena zaraza koronavirusom. Cijeli drugi kat, na kojemu se nalazi 50 štićenika se evakuira i oni se odvoze u bolnicu na Križinama, potvrdio je za HRT ravnatelj doma Ivan Škaričić. Kazao je kako je osoblje doma podijeljeno u dva tima i kako je protekli tim završio s poslom prije dva dana. Nitko od njih nije pokazivao znakove zaraze, tvrdi.

U bolnici na Križinama tvrde da su dobro pripremljeni i imaju sve uvjete za prihvat bolesnika. Nakon što u KBC budu prebačeni umirovljenici koji su boravili na drugom katu Doma, taj prostor će se isprazniti i dezinficirati, kako bi se tamo mogli vratiti oni koji budu negativni na Covid-19.

Dom za starije i nemoćne osobe Split u okviru stalnog smještaja pruža usluge stanovanja, prehrane, pomoći i njege, socijalnog rada, brige o zdravlju, odmora i rekreacije, te drugih aktivnosti i stručnog tretmana za oko 300 korisnika. Ima pokretne i teže pokretne korisnike, nepokretne, dementne i oboljele od Alzheimera.

Medijska pažnja posljednih dana usmjerena je prema splitskom privatom domu umirovljenika Afrodita, koji nakon 15 godina rada trajno zaključava svoja vrata. Vlasnik nije želio pred kamere, poručio je da se radi o poslovnoj odluci uzrokovanoj koronavirusom. Novi smještaj traži 60 dosadašnjih korisnika, a 20 zaposlenika odlazi na Zavod za zapošljavanje.