Plenković: Sustav domovinske sigurnosti dobro funkcionira

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo radom sastavnica sustava domovinske sigurnosti u kontekstu epidemije koronavirusa i razornog potresa u Zagrebu te izvijestio da su im dane daljnje smjernice i zadaće.

- Sustav funkcionira, i kroz Stožer civilne zaštite vezano za epidemiju koronavirusa i kroz munjevitu reakciju vezano za potres u Zagrebu. Na današnjem ssastanku svim institucijama i jedinicama lokalne samouprave dali smo upute za daljnje postupanje, izjavio je nakon sjednice premijer Andrej Plenković. Zahvaio je svima na i izrazio uvjerenje da će se i dalje pravovremeno i s uspjehom odolijevati svim izazovima koje nas čekaju.

Istaknuo je i važnost nabave medicinske opreme te izvijestio da Hrvatska pregovara s Kinom, kao sa zemljom koja je u stanju isporučiti najviše takve opreme, i to na način da razgovara s onim kompanijama koje su izravnoj ingerenciji kineske države.

- To su Mehiko i Sinopharm, dvije kompanije od kojih ćemo svu opremu dostavljenu Hrvatskoj moći unaprijed pouzdano verificirati da je prikladna za potrebe koje nam trebaju, rekao je.

Naveo je i da je već ranije ministru gospodarstva Darku Horvatu dana zadaća da u kontaktu s akademskim institucijama i domaćim tvrtkama pronađu način izrade maski koje su ključne medicinskom osoblju za skrb pacijenata zaraženih koronavirusom.

Potvrdio je i da je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zamolio da provjeri je li Ina od svojih dobavljača zatražila da smanje svoje cijene za 30 posto.

Ministar obrane Damir Krstičević poručio je kako Sustav domovinske sigurnosti i Vlada uspješno upravljaju krizom za dobrobit svih građana. Ova Vlada na strateškoj razini uspješno daje i poitičke i sigurnosne smjernice, dodao je. I on je zahvalio svim institucijama na svemu što čine u cillju sigurnosti i zdravstvene zaštite građana Hrvatske. Izvijestio je i kako je jučer ugašeno više požara te napomenuo da nas čeka i sezona požara.

Plenković: Dom za starije i nemoćne u Splitu slijedio je upute epidemiologa

Odgovarajući na pitanje o širenju koronavirusa u Splitu u domu za starije osobe, Plenković je kazao da je dom slijedio sva uputstva epidemiologa. Naglasio je da je netočna informacija da je 10 osoba iz Doma na respiratorima.

- U Domu je 318 osoba, a  više od 130 djelatnika tamo radi. Trebamo utvrditi kako se to dogodilo i tko je donio virus u dom. Pričekao bih da detaljno ispitamo što se sve dogodilo, kazao je.

Osvrnuo se i na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite te odgovorio SDP-u.

- S obzirom na reakciju SDP-a od nekidan, da Stožer civilne zaštite politizira, moram reći da Stožer postoji jer ga je osnovala Vlada RH. U njemu su i potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva. Nisu oni tamo došli slučajno. Oni su tu jer su politički imenovani. Bizarno je da sve što stožer radi, da se kaže da to nije Vlada. Sve odluke koje stožer donosi, naravno prethodno konzultira s Vladom, kazao je.

Kazao je i da  nije znao tko je na  čelu Doma za starije osobe u Splitu.

- Ako je neki problem u Domu za starije, onda je ravnatelj član političke stranke i to vladajuće. To tako neće ići. Takvu logiku nećemo prihvatiti. Radimo požrtvovno 24 sata da suzbijemo epidemiju. Polučili smo dobre rezultate, ali se nažalost događaju ovakve situacije kao u Splitu. Najvažnije je da su svi zbrinuti, rekao je Plenković.

Na pitanje o štetama nakon potresa u Zagrebu, Plenković je kazao da su one puno veće nego što bilo tko može procijeniti.Hrvatska je proglasila epidemiju koronavirusa 12. ožujka i prema jučerašnjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, ima 18 umrlih te 1282 zaražene osobe. U svijetu od koronavirusa umrlo više od 82 tisuće osoba, a zaraženih ih je više od 1,4 milijun.