Split: 49 korisnika hospitalizirano, počeo izvid u domu umirovljenika

Dogodilo se ono što se svakako željelo izbjeći. Koronavirus je ušao u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu. Sinoć započeta evakuacija 49 štićenika doma jutros je završena, a zbog izvanredne situacije onamo su stigli ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković i bili na sastanku Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. U domu umirovljenika počeo je epidemiološki izvid.

Koronavirus u Hrvatskoj - iz minute u minutu

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić počeo je izvid u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu tijekom čega će razgovarati sa osobljem i štićenicima.

Kaić je najavio da će se najprije izvidjeti organizacija rada i tijek ljudi, a potom će provjeriti koga još treba uzeti u obzir radi testiranja i procijeniti mogućnost proširenosti infekcije.

- Želimo vidjeti što se još može i treba napraviti kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije, izjavio je Kaić novinarima ispred Doma umirovljenika. Rekli su nam da unutar doma više nitko nema nikakve simptome, no mi ćemo to sada sve temeljito provjeriti, ustvrdio je Kaić.

S epidemiologom Kaićem bio je i ravnatelj Doma umirovljenika Ivan Škaričić koji je novinarima kategorički odbio dati bilo kakvu izjavu.

Beroš: dvoje korisnika na terapiji kisikom 

- Do jučer smo uspješno branili domove za starije i nemoćne. Postoje detaljne upute koje će reći kolegica Bedeković kako bi se uspješno borili protiv epidemije. Kako se to događa i u drugim dijelovima Europe, nažalost to se dogodilo jučer u Splitu. Tu smo da podržimo lokalne djelatnike, epidemiologe i zdravstvene djelatnike i da umanjimo potencijalnu štetu koja je nastala ovim događajem. Na ravnateljima i djelatnicima takvih ustanova je da poštujući te mjere smanje mogućnost izbijanja ovakvih slučajeva u drugim sredinama. Evakuirano je 49 bolesnika od ukupno 318, rekao je Beroš na konferenciji za medije.

- Najveći dio njih ima blage tegobe, a samo dvoje ima umjerene srednje simptome i na terapiji su kisikom. Nitko od korisnika nije na respiratoru. Prosječna starosna dob im je 86 godina. Učinjen im je rentgen pluća, EKG i krvna obrada. Postupa se u preostalom dijelu doma. Sretna je okolnost što je zahvaćen samo jedan kat. Svi djelatnici koji su se zatekli na katu su u samoizolaciji i bit će testirani na koronavirus, rekao je Beroš.

- Primarni cilj je spriječiti daljnje širenje infekcije na preostale korisnike doma i adekvatno zbrinuti premještene. Od 49 korisnika 10 je pozitivno. Učinjeno je testiranje za sve, a rezultati se očekuju tijekom dana, rekao je ministar zdravstva.

- U domu će se provesti dezinfekcija kako bi on mogao dalje nesmetano funkcionirati. U dogovoru s KBC-om Split osigurat ćemo stručni nadzor koji će biti pri pomoći domu. Razmišlja se o testiranju i o svim ostalim djelatnicima koji nisu boravili na katu gdje se dogodila infekcija, dodao je.

- Događaj je očekivan na neki način, došli smo ovdje utvrditi način postupanja za koji mislimo da je u ovom trenutku adekvatan. Kao ministar zdravstva tražit ću, ako se ustanovi odgovornost bilo koga od zaposlenika da snosi adekvatne posljedice, rekao je Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Na pitanje novinara pokazuju li djelatnici doma simptome rekao je kako određeni djelatnici pokazuje nekakve znakove bolesti.

- Ali ne značajnije i pitanje je jesu li u vezi s COVID-19 infekcijom, dodao je Beroš.

Bedeković: Starije i nemoćne osobe su posebno ranjive skupina

- Svi štićenici doma svih 49 je zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb što je od izuzetne važnosti. Djelatnici doma koji su bili s njima u kontaktu su u samoizolaciji. Starije i nemoćne osobe su posebno ranjive skupina kada je u pitanju epidemija koronavirusa. U Hrvatskoj imamo oko 46.000 starijih i nemoćnih osoba smještenih u različitim institucijama i domovima u sustavu socijalne skrbi i o njima brine oko 6300 djelatnika. Imamo tri državna doma, 45 decentraliziranih županijskih domova i oko 250 privatnih domova, rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Rekla je i kako Ministarstvo socijalne skrbi stalno u komunikaciji s pružateljima institucionalnog smještaja, a prateći na dnevnoj bazi razvoj epidemiološke situacije komunicira na dva načina - stalnim ažuriranjem različitih preporuka Stožera na stranicama Ministarstva te putem telefona i e-maila. Već treći tjedan radi interni stožer u Ministarstvu koji na dnevnoj bazi odgovara na pitanja, rekla je.

Podsjetila je kako je u zadnja četiri tjedna izdan čitav niz preporuka - prva 27. veljače, a njome su zabranjeni posjeti domovima. Sukladno preporuci Nacionalnog stožera od 25. ožujka o mjerama posebne organizacije rada u ustanovama socijalne skrbi, ustanove su dužne na dnevnoj bazi Ministarstvo izvještavati o nastalim promjenama, naglasila je Bedeković.

Kao posebno važnu izdvojila je onu od 27. ožujka o konkretnim uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa, a radi se o praktičnim uputama što učiniti kad se sumnja na zarazu.

Meštrović: Skrb i liječenje korisnika na najbolji mogući način

- Stanje primljenih korisnika doma je uglavnom klinički zadovoljavajuće. Svi su pod nadzorom, a transport je učinjen na najbolji mogući način, kao i primanje u bolnicu te skrbi i liječenje o njima u respiratorno-intezivističkom centru KBC-a Split, rekao je ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović.

Boban: Ako je bilo propusta bit će sankcija

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban zahvalio je ravnatelju i svim djelatnicima bolnice na brzoj reakciji tijekom noći za kvalitetnu skrb o pozitivnim pacijentima iz doma, kao i ministrima koji su stigli dati podršku. Rekao je kako su u ponedjeljak oko 12 sati dobili informaciju da ima naznaka kako u domu korisnici imaju simptome bolesti koronavirusa. Dodao je kako je nalaz da je 10 osoba pozitivno došao je  utorak oko 17 sati.

- Zatražio sam izvještaj ravnatelja doma i stručnih službi doma da ga kronološki izvijesti što se sve događalo u posljednje vrijeme. Dr. Bernard Kaić i epidemiolozi će napraviti izvid u domu i dati izvještaj. Bit će sankcija ako se utvrde propusti odgovornih, najavio je Boban.

Dezinfekcija drugog kata doma

U 13.30 sati počela je dezinfekcija drugog kata Doma za starije i nemoćne osobe iz kojeg su evakuirani korisnici. Pred Dom su stigla tri djelatnika županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji su pod punom opremom ušli u Dom, gdje će sljedeća dva i pol sata dezinficirati 25 soba štićenika.

U razgovoru za Hinu kazali su da će krenuti s dezinfekcijom ulaza, stubišta i soba u kojima će dezinficirati sve do posljednjeg detalja. Nakon što završe posao. Međusobno će se dezinficirati kako virus ne bi širili dalje.

Beroš: 49 korisnika ima simptome, 47 blage, 2 umjerene

Ministar Beroš sat vremena prije konferencije za novinare u Splitu je na Twitteru objavio kako od 49 evakuiranih korisnika doma nitko nije na respiratoru te tako demantirao informacije koje su se pojavile o tome da je nekoliko osoba na respiratoru. Dodao je kako njih 47 ima blage tegobe, a dvoje umjerene.
Ravnateljica Županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu Željka Karin za Hinu je rekla da su spremni za dezinfekciju drugog kata doma na kojem je bilo 50 štićenika, uglavnom polupokretnih osoba.

Dodala je da je Zavod za taj slučaj doznao tek u ponedjeljak, nakon što su ih nazvali iz Doma i obavijestili da nekoliko korisnika ima temperaturu.

- Odmah nakon toga djelatnici Zavoda, prikladno odjeveni i zaštićeni, otišli su u Dom, uzeli briseve ljudima koji su imali višu temperaturu, dok su drugi imali blaže simptome. Sve smo briseve dali na obradu za gripu, a nakon sat vremena su stigli nalazi da nije riječ o gripi. Potom su rađeni preparati za koronu i dva sata poslije dobili smo test da su pozitivni, nakon čega smo odmah obavijestili ravnatelja Doma i medicinsko osoblje, rekla je Karin.

Nakon toga su u dogovoru s ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem i epidemiologom odradili sve u vezi s prihvatom oboljelih štićenika u bolnicu.

Nakon što se prvi slučaj zaraze koronavirusom u domu za starije dogodio u Hrvatskoj, splitski SDP zatražio je inspekciju u splitskom Domu za starije osobe u Vukovarskoj ulici te da se u svim domovima za starije i nemoćne u tom gradu provodi tjedno testiranje svih štićenika. Opširnije

Vela: Ovo je velika ugroza

Dogradonačelnik Splita Nino Vela uživo je emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekao da je ovo velika ugroza. Posljednje informacije su da su tijekom noći svi ugroženi umirovljenici iz doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici prebačeni u bolnicu na Križinama. Sada se utvrđuje je li se virus proširio na druge katove.

- Umirovljenici na ostalim katovima zasad su u domu dok se ne izvidi je li se virus proširio i na druge katove, rekao je Vela.

- Gradonačelnik i mi u gradskom Stožeru civilne zaštite upoznati smo s informacijama i stavili smo se na raspolaganje nadležnima u županiji i Ministarstvu oko ove velik ugroze kada se virus provukao u starački doma. Svi najugroženiji na drugom katu prebačeni su tijekom noći i ispituje se postoji li u drugim dijelovima zgrade opasnost od širenja virusa. To je sada glavna preokupacija. Nastoji se spriječiti daljnje širenje, rekao je Vela.U domu je sveukupno 318 osoba. Na ostalim katovima još se nalaze ostale starije i nemoćne osobe. Na prvom katu su pokretni, a na trećem nepokretne osobe.

- Uprava doma i nadležni s medicinskim će službama ispitati postoji li daljnje širenje virusa i poduzeti sve kako do toga ne bi došlo. Zasad je evakuiran drugi kat gdje je najugroženija skupina, a za ostalo će se napraviti koraci prema izvidima na terenu, dodao je Vela.

Korisnicima rađene pretrage kod primitka u bolnicu

Transport korisnika Doma tijekom noći išao je usporeno jer su svakom od njih prilikom dolaska u bolnicu napravljene sve nužne pretrage, među ostalim i EKG. Riječ je o korisnicima koji su svi stariji od 85 godina. Prema informacijama liječnika koji su izvijestili Splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana svi su u dobrom stanju s obzirom na dob.