Isprika policije novinarki HRT-a, HND i SNH oštro osudili incident

Sinoć je tijekom javljanja uživo u Dnevnik 3 novinarke HRT-a Ivane Šilović došlo do incidenta u kojemu je policijski službenik intervenirao tražeći da se novinarka i ekipa HRT-a maknu. Policijska uprava splitsko-dalmatinska ispričala se ekipi i našoj kolegici, a incident su oštro osudili HND i SNH.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska ispričala se danas priopćenjem ekipi naše kolegice Ivane Šilović. Njihov je službenik, javljaju, sinoć poslan da osigura zgradu i sigurnu evakuaciju. Svojim, kažu, netaktičnim ponašanjem bez potrebe se pojavio u programu uživo te omeo javljanje i razgovor kolegice Šilović s ravnateljem Doma Ivanom Škaričićem.

Pogledajte snimku:Prenosimo priopćenje policije u cijelosti:

- U  odnosu na ponašanje policijskog službenika ispred Doma za starije i nemoćne, u ime PU splitsko-dalmatinske ispričavamo se svim predstavnicima medija i građanima koji su se sinoć tamo nalazili i svjedočili događaju sa snimke.

Policijski službenici angažirani su ispred Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu kako bi osigurali šire mjesto događaja, odnosno kako bi upućivali građane da se ne približavaju zgradi, a sve u cilju sprječavanja širenja zarazne bolesti, te kako bi prijevoz osoba prošao neometano.

Jedan policijski službenik se tijekom postupanja i izdavanja zakonitog upozorenja okupljenim predstavnicima medija obratio bespotrebno povišenim tonom, pokazujući nažalost vlastiti nedostatak taktičnost i pristojnosti koja je potrebna u svakom obraćanju i postupanju. Radilo se o njegovoj osobnoj pogrešnoj procjeni na koji način, kako i u kojem trenutku izdati upozorenje te izvršiti naloženu zadaću.

Budući da nije postojala nikakva realna i neodgodiva potreba da tijekom obavljanja poslova ometa rad televizijske ekipe želimo se ispričati novinarskoj ekipi Hrvatske televizije i novinarki Ivani Šilović.

Smatramo kako je policijski službenik naprijed opisanim ponašanjem narušio ugled policijske službe radi čega ćemo poduzeti sve potrebne mjere kako se ovakvo ponašanje ne bi ponovilo, stoji u priopćenju policije.

HND i SNH osuđuju krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema HRT-ovoj novinarki

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske oštro osuđuju krajnje neprimjereno postupanje policijskog službenika prema ekipi Hrvatske radiotelevizije i ostalim novinarima 7. travnja 2020. navečer tijekom javljanja uživo ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu.
Dok je trajala evakuacija štićenika Doma zbog izbijanja zaraze koronavirusom, pripadnik PU splitsko-dalmatinske je, uletjevši u kadar, prekinuo javljanje HTV-ove novinarke Ivane Šilović ne držeći se predviđenog razmaka i bez zaštite opreme. Pritom se bahato i povišenim tonom, mašući rukama i uz povike, obraćao novinarki, njezinu gostu, televizijskoj ekipi i ostalim novinarima riječima: "Ajmo ća odavde, ko je ovo ovdi, aloo gospodo, nema veze što rade neću da vidim nikoga ovde." Incident je zabilježen na snimci portala Dalmacija danas. Važno je napomenuti kako su novinari stajali na mjestu za koje su upravo od Interventne policije dobili dopuštenje.

Uvažavajući prevenciju i mjere koje bi, prema uputama Stožera civilne zaštite RH, trebale jamčiti sigurnosti svim građanima, pa tako i novinarima, HND i SNH još jednom upozoravaju na zahtjev da se novinarima, snimateljima, fotoreporterima i drugim medijskim djelatnicima mora osigurati siguran i neometan rad. Niz zahtjeva kao i prijedloga mjera koje smo već uputili Vladi RH, Ministarstvu kulture i nadležnim tijelima putokaz su kako tretirati novinare, medije i medijske djelatnike u ovoj za sve složenoj situaciji.

Podsjećamo kako je potkraj ožujka Silvana Uzinić, novinarka Slobodne Dalmacije, zbog šetnje kojom nije ugrožavala svoju ili tuđu sigurnost, privedena u policijsku postaju. Tada je javnost doznala kako je nepotrebnoj policijskoj brutalnosti (rušenjem na pod i zavrtanjem ruke) bio izložen i slučajni prolaznik koji je pokušao pomoći novinarki i njezinoj kolegici, kojoj su policijski službenici nakon prepirke oduzeli mobitele, izbrisali snimke i potom ih priveli u postaju uz tvrdnju da su pozivale na građanski neposluh. Na događaj je reagirao i Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije. I kada smo pomislili da smo iz tog slučaja svi nešto naučili, dogodio se novi incident.

Još jednom upozoravamo kako su novinari i svi medijski djelatnici u trenucima krize pravodobnim izvještavanjem od vitalne važnosti za funkcioniranje društva. Zadaća je vlasti da im to omogući.

HND i SNH pozdravljaju brzu reakciju Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koja se medijima i javnosti obratila javnom isprikom zbog neprimjerenog ponašanja svog službenika. Smatramo to pozitivnim pomakom i dobrom porukom javnosti jer je, kako se pokazalo i u navedenim slučajevima, vrlo malen korak od prevencije do represije,  stoji u zajedničkom priopćenju koje potpisuju Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske, te Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na Hrvatskoj televiziji.