Svjetski dan Roma

Danas je Svjetski dan Roma, o njemu i kako se obilježava u vrijeme kada nam je koronavirus zatvorio sva vrata i onemogućio svaki oblik zabave, razgovaralo se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska s Veljkom Kajtazijem, saborskim zastupnikom romske nacionalne manjine.

U povodu Svjetskog dana Roma HRT će premijerno emitirati domaći dokumentarni film "Zašto je Dragan napravio orkestar”.

Veljko Kajtazi rekao je kako mu je žao zbog novonastale situacije zato što je bio plan da, s obzirom na predsjedavanje Hrvatske EU-om, obilježimo Svjetski dan Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te tako pokažemo i ostalim članicama kako Romi žive u Republici Hrvatskoj.

- To su veoma pozitivni primjeri, naglasio je Kajtazi te zahvalio mnogobrojnima koji su mu danas čestitali i dodao kako je to način na koji se pokazuje dobar suživot s većinskim stanovništvom.

Istaknuo je kako će ove godine otvoriti Središnju knjižnicu Roma i Romski memorijalni centar blizu Jasenovca u Uštici.

- Hrvatski sabor priznao je 2. kolovoz kao datum stradavanja Roma u 2. svjetskom ratu te 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika. Na Filozofskom fakultetu imamo magistarske studije romistike, a prošle smo godine tiskali knjigu Romi u Domovinskom ratu i snimaju se dokumentarni filmovi o Romima, pa će tako i danas biti prikazan jedan od njih na HRT-u, rekao je Kajtazi.

Istaknuo je kako romska zajednica nikada nije bila ujedinjena kao što je danas.