Državni vrh čestitao blagdan Pesaha

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Pesaha te istaknuo kako je simbolika Pesaha trajno nadahnuće čitavome čovječanstvu, a pogotovo danas kada nam je toliko potrebna solidarnost.

Pesah je blagdan koji podsjeća na vrijednost slobode svakog čovjeka i naroda, kao i pravo na mir i napredak. U takvom okruženju svatko može pridonositi osobnom i općem razvoju, međusobnom razumijevanju i poštovanju među ljudima.

Simbolika Pesaha trajno je nadahnuće čitavome čovječanstvu, a pogotovo je važna danas kada nam je toliko potrebna solidarnost. Svim građankama i građanima židovske vjeroispovijesti čestitam najveći židovski blagdan", napisao je Milanović u čestitki.

Pesah je blagdan kojim židovski narod slavi izlazak iz egipatskog ropstva. Riječ Pasha izvedena je iz hebrejske riječi pesah, koja znači prolazak.


Plenković čestitao blagdan Pesaha

I predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku povodom blagdana Pesaha u kojoj ističe da je i u ovim teškim trenucima za cijelo čovječanstvo, poruka tog blagdana univerzalna i uz želju da nas ona vodi putem solidarnosti i zajedništva.

- Blagdan Pesah je blagdan kojim židovski narod svetkuje oslobođenje iz egipatskoga ropstva. Slaveći Pesah, slavi se i spasenje, preporod i nada u bolji život. U ovim teškim trenucima za cijelo čovječanstvo, poruka Pesaha je univerzalna i neka nas vodi putem solidarnosti i zajedništva, stoji u čestitki premijera  u kojoj u Ime Vlade i osobno ime svim vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti od srca čestita najveći židovski blagdan!
"Hag Pesah sameah!", stoji u čestitiki.

Jandroković čestitao blagdan Pesaha

Čestitku je uputio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, uz želju da im taj blagdan podari duhovnu ispunjenost, unutarnju slobodu i snagu, ali i dobro zdravlje, mir, obiteljsku slogu i vjeru u bolju zajedničku budućnost.

U povodu jednog od najvažnijih židovskih blagdana, Pesaha, svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj upućujem čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Danas, kada slavite izlazak vaših drevnih predaka iz egipatskog ropstva i podčinjenosti prije više od 3000 godina, želim da vam sjećanje na hrabri put, koji je židovski narod prešao prema slobodi, bude ohrabrenje u ovom izazovnom vremenu za cijelo čovječanstvo, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Ovaj blagdan slobode možda ćete provesti u drugačijem okruženju nego prije. Ali neka vas, istaknuo je Jandroković, Pesah potakne da još snažnije pružite podršku i solidarnost prema vašim bližnjima. Nadam se da će vam simboli ovog blagdana osnažiti nadu, ali i hrabrost na današnjem putu prema slobodi. Na tom putu, koji je isti za cijelo čovječanstvo, pozvani smo na mnoga odricanja kako bismo očuvali vlastito zdravlje i sigurnost, ali i ono naše bliže i šire zajednice. 

Stoga želim da vam blagdan Pesaha podari duhovnu ispunjenost, unutarnju slobodu i snagu, ali i dobro zdravlje, mir, spokoj, obiteljsku slogu i vjeru u bolju zajedničku budućnost. 'Chag Pesach kasher vesameach', stoji na kraju čestitke predsjednika Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković židovskim vjernicima u povodu Pesaha.