Osijek: Među pet novooboljelih i predstojnica Klinike za infektologiju

U Osječko-baranjskoj županiji još je pet osoba oboljelo od koronavirusa, a među njima i predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a, što je prvi slučaj zaraze liječnika u toj županiji, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Među novoboljelima imamo prvog pozitivnog liječnika, a to je predstojnica klinike za infektologiju Ljiljana Perić, koja je u posljednjih sedam dana bila tri puta testirana, a zadnji test pokazao je da je pozitivna, izvijestio je načelnik Županijskog stožera dožupan Goran Ivanović.

Dodao je kako je liječnica zbrinuta u osječkom KBC-u i da se radi provjera njezinih kontakata u proteklih nekoliko dana, da je većina tih nalaza u ovom trenutku negativna, ali da će u osječkom KBC-u inzistirati na stalnoj kontroli.

Ivanović: Ravnatelj osječkog KBC-a pridržava se mjera nekretanja

Na pitanje koliko će osoba u KBC-u sada morati otići u samoizolaciju i kako će odsad funkcionirati Klinika za infektologiju, Ivanović je novinare uputio na ravnatelja KBC-a Željka Zubčića te dodao kako je Zubčić "jedan od onih koji se pridržava mjera nekretanja, jer je bio u kontaktu s dr. Perić proteklih sedam dana".

U Osječko-baranjskoj županiji od koronavirusa dosad je oboljela 101 osoba, četiri osobe su izliječene osobe, a pet je preminulo.

Ivanović je izvijestio i kako je jučer testirano 118 osoba, a od pet pozitivnih nalaza, četiri su u Osijeku i jedan u Belom Manastiru, sve su bile u samoizolaciji.
U osječkom KBC-u su 33 pacijenta, a jedan u našičkoj Općoj bolnici. Pet osoba je na respiratoru, a u samoizolaciji je 366 osoba.

Izvijestio je kako je policija u protekla 24 sata obavila 52 provjere kršenja samoizolacije, a četiri osobe zatečene u kršenju te mjere.    

Osječke tržnice spremne za otvaranje  

Na pitanje zašto još nije otvoren vanjski dio osječke tržnice i da, po informacijama Uprave Tržnice, još nema odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Ivanović je potvrdio da se "još uvijek čeka odluka nacionalnog Stožera o otvaranju svih tržnica u Hrvatskoj", i da će, prema informacijama kojima raspolažu, "ona  doći u ranim popodnevnim satima".

Sve naše tržnice spremne su za otvaranje, u skladu s mjerama Zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera, dodao je.

Istaknuo je kako su epidemiolozi i sanitarni inspektori jučer obišli sve tržnice u Županij, koje su, po njihovim naputcima i organizirane.

- Nadam se da će nesuglasice u komunikaciji između Nacionalnog i Županijskog stožera danas biti otklonjene i da ćemo sutra biti spremni za otvorenje svih tržnica na području naše Županije, zaključio je Ivanović.