Italija zatvorila luke za migrante zbog koronavirusa

Talijanske luke ne mogu se smatrati sigurnima zbog epidemije koronavirusa te neće dopustiti uplovljavanje humanitarnim brodovima s migrantima, odlučila je vlada.

Ta je odluka donesena sinoć pošto je brod pod zastavom njemačke nevladine skupine Sea-Eye spasio oko 150 ljudi pored Libije i plovi prema Italiji.

- Za vrijeme cijeloga izvanrednog stanja zbog širenja koronavirusa talijanske luke ne mogu jamčiti potrebne uvjete te biti definirane kao sigurna mjesta, stoji u uredbi.

Nju su potpisali ministri unutarnjih poslova i prometa kao i ministar zdravstva Roberto Speranza, koji dolazi iz lijeve stranke koja je uvijek podržavala kampanje za zaštitu migranata i humanitarne operacije.

Nakon razmjernog zatišja u dolascima plovila s migrantima iz Afrike, brojke su se ponovno počele povećavati u prva dva mjeseca ove godine te oštro pale u ožujku kad je Italija pogođena epidemijom.

Od virusa je u Italiji ukupno umrlo 17.127 osoba. To je najveća brojka umrlih u svijetu. Potvrđeno je 135.586 slučajeva zaraženih od izbijanja epidemije 21. veljače.

Humanitarni brodovi koji redovno patroliraju libijskom obalom radi spašavanja migranata iz slabašnih čamaca najprije su se povukli iz Sredozemnog mora na početku zdravstvene krize, no brod skupine Sea-Eye Alan Kurdi vratio se prošli tjedan.