Prva linija obrane: "Djecu nisam zagrlila već mjesec dana"

Marica Trogrlić , glavna sestra na Odjelu za virusni hepatitis u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" koji je reorganiziran za bolesnike kojima je određena striktna izolacija, ispričala nam je  kako se nosi s pritiskom na poslu i mjerama socijalne distance, koje je morala primijeniti i na svoju obitelj.

U životu jedne medicinske sestre u epidemiji promijenilo se, kaže, mnogo toga, jer je velika mogućnost zaraze.

- Svoju djecu nisam zagrlila već mjesec dana, to mi jako teško pada. Nema emocija, samo iz daljine, kaže Trogrlić.

- Skrivam suze od svojih kod kuće, plačem kada sam sama, nastavlja.

Marica Trogrlić već je trideset godina medicinska sestra. 

- Svi se bojimo, doza straha je uvijek prisutna, kaže.

Na posao dolazi ujutro već prije sedam, prvo obavlja predaju službe od kolegica koje su radile noćnu smjenu s bolesnicima. Bolesnici na njenom Odjelu borave uz stalno prisustvo medicinske sestre u bolesničkoj sobi.

- S obzirom na to da sam glavna sestra, moram biti dostupna 24 sata, tako da sam podrška svojim kolegicama, kao i one meni. Isto tako i liječnicima. Jako smo dobar tim i sestara i liječnika. Tako da se međusobno možemo čuti u bilo koje vrijeme, dana ili noći, ako nekome treba podrška, kaže.

- Situacija je jako zbližila medicinske sestre i liječnike, svi se međusobno razumijemo, prepričavamo naše osjećaje, kako nam je kod kuće, kako je s bolesnicima, jer ovo je jedna nova situacija za koju se nitko nije pripremio, dodaje.

Nikad, kaže, nije požalila što je izabrala ovaj poziv, jer je posao medicinske sestre plemenit.

- Sada u ovoj situaciji nije mi palo na pamet da napustim svoje kolegice i da odem negdje drugdje, zaključuje.