Opatija: preporuke stožera tijekom uskrsnih blagdana

U Opatiji se broj zaraženih koronavirusom ne mijenja već više od tjedan dana. Za sada ih je šest. Tamošnji stožer poziva građane da se suzdrže od obiteljskih druženja tijekom uskrsnih blagdana.

Opatija danas: neka sasvim drukčija slika nego prijašnjih godina uoči i za vrijeme Uskrsa. Ovogodišnji ćemo najveći kršćanski blagdan morati provesti bitno drukčije za dobrobit svih nas, poručili su iz lokalnog Stožera.

- Uskrs ćemo sigurno proslaviti naknadno kad ovo sve skupa prođe. Zato apeliram, nemojte pozivati vašu rodbinu, prijatelje, nemojte se okupljati u velikom broju, jer moramo održati ovako dobru situaciju u Opatiji, izjavila je načelnica Stožera civilne zaštite grada Opatije Vera Aničić.

- Imamo i dalje 6 zaraženih od koronavirusa od kojih su svi zbrinuti, svi su stabilno, a i njihovi kontakti su obrađeni, tako da više nema nijedne osobe u samoizolaciji što se tiče kontakata sa zaraženima, kazao je dr. med. Mario Sušanj, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

U samoizolaciji je i određeni broj ljudi koji su stigli iz inozemstva za uskrsne blagdane i koji nisu povezani sa zaraženima, napominju iz Stožera. U proteklih tjedan dana stožer je zaprimio više od 1500 zahtjeva za e-propusnice. One se izdaju i zbog skrbi o djeci i starijima te za nabavku namirnica, pa iz Stožera apeliraju da se propusnice traže samo iz opravdanih razloga.

- Apeliram na građane da razumiju da sve ovo skupa će proći, da ćemo moći migrirati, ali za sada su mjere takve. Kako najavljuju iz Nacionalnog stožera ako budu ovako pozitivni trendovi, nakon Uskrsa će vjerojatno biti popuštanja ovih mjera, a do onda se svi skupa moramo malo strpjeti, kazala je Aničić.

I ostati doma, naglasili su iz opatijskog stožera.