Kako je koronavirus došao u splitski Dom za starije i nemoćne?

Koronavirus ušao je nažalost i u prvi Dom za stare i nemoćne, u Splitu. Kako je do toga došlo, jesu li se poštovale mjere zaštite? Tko će snositi odgovornost, kakvo je stanje zaraženih korisnika? Pitanja je mnogo, a odgovore smo, u "Temi dana" potražili od ravnatelja splitskog KBC-a i župana splitsko-dalmatinskog.

Od 318 korisnika Doma, 49 ih je evakuirano, deset ih je pozitivno na koronavirus. Svih 49 evakuiranih zbrinuto je u KBC Križine.

- Stanje naših evakuiranih sugrađana koji su u našem Respiracijskom centru je u pravilu zadovoljavajuće. Većina njih ima blaže simptome, a dvoje od njih imaju umjereno tešku kliničku sliku, kazao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Ipak, na umu treba imati da je riječ o osobama starije životne dobi i da većinom imaju i druge kronične bolesti.

- Prema tome, treba biti vrlo oprezan u prognozama. Ono što mogu reći je da ćemo mi napraviti sve da im pomognemo, dodao je Meštrović i kazao da još uvijek ne znaju jesu li, osim onih 10 potvrđenih pozitivnih na koronavirus - nalazi ostalih evakuiranih negativni ili pozitivni.

- Uzeti su uzorci, a testove ćemo dobiti sutra u toku dana, rekao je ravnatelj splitskog KBC-a.

Tko je učinio propuste - odgovarat će

O cijeloj situaciji župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban razgovarao je s ravnateljem Doma za starije Ivanom Škaričićem.

- Sinoć i jutros smo razgovarali, međutim jutros sam zatražio i da mi da pismeni izvještaj od svih aktivnosti što je poduzeo od kada je koronavirus na području naše županije. Taj pismeni izvještaj je dostavio tijekom dana, no nikakva izjava ne može nikoga stopirati u aktivnostima koje su provedene ili nisu provedene, rekao je Boban, dodavši:

- To ćemo vidjeti kada dobijemo tijekom večeri izvještaj od epidemiološke službe koja i sada radi izvid u Domu, ali pretpostavljam prije da će to biti sutra ujutro. Ta epidemiološka služba je pojačana i s doktorom Bernardom Kaićem iz Zagreba.

Dodao je da će odgovorni snositi posljedice.

- Kada dobijemo taj izvid postupit ću prema njemu, ali odgovorno tvrdim: nema eskulpiranja nikoga u lancu za koga se pokaže da je bilo propusta u ovome slučaju.

Hoće li to značiti smjenu odgovornih u ovom trenutku se još ne zna. A hoće li i svi drugi korisnici Doma biti testirani, a ne samo evakuirani, ovisi o odluci epidemiološke službe, kazao je Boban.

Testirani će biti i djelatnici Doma

- Jutros kada smo bili na sastanku znam da je bilo odlučeno da će se testirati djelatnici, a za korisnike će se najprije provjeriti kakvo je njihovo kliničko stanje, kakvi su kontakti pa će se prema tome donijeti odluka. Moguće je da će se svi testirati, ali tek nakon izvida, kazao je Meštrović.

Kako je uopće moguće da se koronavirus "uvukao" u Dom za sada nije poznato, a odgovori bi se mogli doznati od epidemiološke službe nakon što ispita cijelu situaciju.

Cijeli razgovor poslušajte u videu.