Plenković: Bude li propusta u Splitu, župan odlučuje o odgovornima

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade RH, govoreći o aktualnostima posljednjih dana, osvrnuo se na zarazu koronovirusom u Domu za starije i nemoćne Splitu. Kazao je da se izrađuje epidemiološko izvješće o tome što se točno dogodilo te da ako budu utvrđeni propusti, u odnosu na mjere koje su utvrđene, onda će župan donijeti odgovarajuće odluke.

Očekuje da nadležni ministri u dogovoru s Vladom i Stožerom civilne zaštite još jednom, uz već upućene i precizirane upute za poduzimanje mjera u domovima za starije, pružateljima usluga za djecu, osobe s invaliditetom, intelektualnim i ostalim poteškoćama, dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa i mogućim opasnostima.

Otvoreni dio sjednice možete pogledati ovdje: 
Premijer Plenković je govorio i o paketima gospodarskih mjera. Kazao je da se već vidi da se dobro provode mjere iz prvoga paketa.

- Oko 563.000 već je prijavljeno za mjere koje smo uspostavili. Isplaćeno je oko 294.000 ili pak spremno za isplatu. Kada je riječ o odgodama i aktivnostima koje se tiču poreza, onda je od 92 tisuće i nešto zahtjeva više od 76 tisuća riješeno, kazao je.

- Što se tiče programa kojega je odobrila EK, a to je program državnih potpora za HBOR-ov program osiguranja kredita za likvidnost, mislim da je jako dobar, kazao je. 

Spomenuo je i jučerašnji sastanak o domovinskoj sigurnosti, videokonferenciju održanu u ponedjeljak sa znanstvenicima raznih disciplina na temu suzbijanja epidemije koronavirusa.

Iako su tržnice počele s ograničenim radom, a trgovinama je uoči Uskrsa dopušten duži rad nego prijašnjih dana, premijer apelira na sve građane da se drže dosadašnjih mjera o socijalnoj distanci kako bi se što prije suzbila epidemija koronavirusa. 

Za borbu protiv epidemije koronavirusa prikupljeno je više od 10 milijuna kuna, a za obnovu nakon potresa nešto više od 7 milijuna kuna, kazao je premijer i dodao da će se i dalje  redovito izvješćivati javnost o prikupljenim sredstvima. 

Naglasio je i da su mirovine uplaćene te da će to tako i dalje biti ma koliko god trajala ova kriza oko koronavirusa.

Beroš građanima: Za Uskrs ostanite doma

Potom je ministar zdravstva Vili Beroš pozvao građane da za vrijeme predstojećih uskrsnih blagdana ostanu doma te im poručio da je ključ uspjeha u borbi s pandemijom koronavirusa u njihovim rukama.

- Ovih blagdana važnije je nego ikada ostati doma. Za zdraviju budućnost moramo djelovati sada i odlučno, rekao je ministar na sjednici Vlade predstavljajući aktivnosti poduzete na suzbijanju epidemije u posljednjih tjedan dana.

Posebno je istaknuo dodatne napore u ukazivanju na lažne vijesti o koronavirusu i posljedice koje one ostavljaju rekavši da one mogu ugroziti ljudske živote i dodatno jačati anksioznost i paniku.

Vezano uz prodor infekcije u splitski Dom za starije i nemoćne, Beroš je izvijestio da su evakuirani štićenici zbrinuti su u KBC-u na Križinama i dodatno dijagnostički obrađeni te da za sada nema znakova težih komplikacija. Iznio je i podatak da je na globalnoj razini potvrđeno je 1.518.719 oboljelih, sa 88.502 smrtna ishoda, te da je izliječenih 330.589. U Hrvatskoj je ukupno testirano 13.125 osoba, a od  njih su 1343 bile pozitivne. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 10,11 posto, rekao je Beroš i predstavio grafički prikaz tijeka porasta broja zaraženih u RH od početka pojave bolesti. 

Izvijestio je i da se u bolnici u Biogradu, koja je žarište zaraze u Zadarskoj županiji, ispituju okolnosti ulaska infekcije u bolnicu.

Radi osiguranja provedbe epidemioloških mjera i ograničavanja širenja epidemije koronavirusa, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima su proširene ovlasti sanitarnih inspektora, a bolest COVID-19 uvrštena u popis zaraznih bolesti.

Vlada je donijela odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u državnom proračunu za 2020. godinu, kojom se radi saniranja posljedica epidemije koronavirusa ukupno preraspodjeluje 2,1 milijarda kuna, od čega najviše za mjeru očuvanje radnih mjesta.

Vlada je izvan snage stavila odluku kojom su za nedjelju, 19. travnja, bili raspisani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka, a učinila je to radi sprječavanja zaraze koronavirusom.

Preraspodjelom unutar proračuna Državnog ureda za sport osigurano je 40 milijuna kuna pomoći sportskim klubovima za ublažavanje posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa. Vlada je stoga u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o sportu kojima se Uredu  omogućava da dodjeljuje potpore klubovima.