Nova mjera u Crnoj Gori - maksimalno jedna osoba na javnoj površini

Crnogorske zdrastvene vlasti objavile su u srijedu navečer novu mjeru zaštite od širenja koronavirsa kojom se zabranjuje prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jedne osobe, osim djece mlađe od 12 godina.

- WHO za Europu: Prerano za ublažavanje mjera

Na ovu mjeru odlučili su se jer je u prethodna dva dana vidno povećan broj građana na ulicama crnogorskih gradova. Odluka će, kako je priopćeno večeras biti objavljena u služebenom listu i na snagu stupa od sutra.

Analizirajući epidemiološku situaciju u Crnoj Gori utvrđeno je značajno povećanje broja građana na ulicama i javnim površinama jučer i danas i to predstavlja nedopustivu razinu kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja, priopćeno je nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Nova mjera, koja će na snagu stupiti od sutra, obavezna je institucionalna izolacija osoba zaraženih koronavirusom i onih osoba koje su se oporavile, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 sata.

"Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekt namijenjen za samoizolaciju i boravak osoba koje imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman, ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije", priopćeno je iz crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

U sportskoj sali "Bemaks Arena" u Podgorici krajem prošlog tjedna napravljena je privremena bolnica, sa 144 kreveta, za lakše pacijente oboljele od koronavirusa.

Također, od sutra će biti zabranjeno svako zadržavanje građana na plažama i izletištima, a već danas je stupila na snagu zabrana sportskog ribolova na rijekama i moru.

U Crnoj Gori je u posljednjih 24 sata registrirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 315 osoba. Ukupno u toj zemlji inficirano je 249 osoba, od kojih su dvije preminule.