Osijek: Smanjuje se broj novooboljelih i osoba u samoizolaciji

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata samo je jedna osoba oboljela od koronavirusa, a smanjen je i broj onih na respiratoru te onih u samoizolaciji, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite, koji je ocijenio da se "stvari kreću prema boljemu".

Župan Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare da je jučer testirano 166 uzoraka, od kojih je samo jedan nalaz bio pozitivan, pa su u županiji dosad oboljele 102 osobe, među kojima i četiri člana medicinskog osoblja osječkoga KBC-a.

Dodao je da su u KBC-u sada četiri pacijenta na respriratoru, jedan je zbog poboljšanja skinut, a dosad su izliječene četiri osobe.

Također je dodao da je u županiji u samoizolaciji 301 osoba, među kojima je 21 zaposlenik osječkoga KBC-a.

- To su podatci koji govore da se stvari kreću prema boljemu jer smo prije u samoizolaciji imali više od tisuću ljudi. Nemamo veliko povećanje broja novozaraženih, smanjen je broj ljudi u samoizolaciji i na respiratoru, što je dobar smjer kojim treba nastaviti, poručio je Anušić.

Istaknuo je da su to dobri podatci jer već nekoliko dana ozbiljno pada broj novozaraženih, ali je pritom i upozorio kako se i dalje treba pridržavati propisanih mjera i ograničiti socijalne kontakte kako bi se županija i dalje uspješno borila protiv epidemije.

Iako je predstojnica Klinike za infektologiju osječkoga KBC-a Ljiljana Perić pozitivna na koronavirus, Anušić istaknuo da je stanje na toj klinici "potpuno pod kontrolom" te da dr. Perić, iako je pozitivna, i dalje na svoj način sudjeluje i pomaže u borbi protiv epidemije.

Govoreći o današnjem početku rada vanjskih dijelova tržnica, Anušić je pozvao gradove i komunalne tvrtke koje gospodare tržnicama da omoguće što lakši pristup kupcima i OPG-ovima koji prodaju svoju proizvode.
Imamo naputak da se kupci od prodavača trebaju ograditi pleksiglasom.

- U ovom trenutku to nije moguće napraviti u kratkom roku, ali ćemo to polako uvoditi uza sve druge propisane mjere zaštite, poručio je Anušić.

Ocijenio je kako je bitno da se tržnice polako vraćaju u život te proizvodi s OPG-ova kupcima.