Pomoć od 40 mil. sportskim klubovima

Preraspodjelom unutar proračuna Državnog ureda za sport osigurano je 40 milijuna kuna pomoći sportskim klubovima za ublažavanje posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa. Vlada je stoga u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o sportu kojima se Uredu  omogućava da dodjeljuje potpore klubovima.

Zbog situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te odluke Stožera o zabrani održavanja svih športskih natjecanja, sektor športa našao se u problemima, a ovim mjerama pokušavamo pomoći športu da preživi krizno razdoblje, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak na sjednici Vlade, obrazlažući zaključak u vezi s mjerama pomoći u sustavu športa zbog epidemije koronavirusa te prijedlog dopuna Zakona o sportu.

Dva su glavna problema, naveo je Družak, i to: nemogućnost zaključivanja natjecanja u sezoni 2019./2020. i utvrđivanje propozicija natjecanja za iduću natjecateljsku sezonu te upitnost opstojnosti velikog broja sportskih udruga i klubova koji zbog gubitka prihoda nemaju mogućnost isplate plaće radnicima.

Stoga se zaključkom utvrđuju mjere pomoći sportu u vidu isplate potpore sportskim udrugama i klubovima za ožujak, travanj i svibanj, a dopunama zakona osigurava se regularnost natjecanja omogućavanjem i kraćeg roka od godinu dana za donošenje  propozicija i sustava natjecanja. Uz to, Središnjem državnom uredu omogućava se da daje potpore klubovima dok traju posebne okolnosti.