GONG: Ostajemo doma, ali ne damo svoja prava

GONG je apelirao na Vladu da u svojim postupcima i prijedlozima budu odgovorni kako ne bi donijeli zakon koji bi ugrozio ljudska prava i doveli u pitanje sve ono što je do sada učinjeno dobro.

Zabrinuti najavom izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima bi se omogućilo praćenje lokacija mobitela građana, GONG podsjeća Vladu da taj Zakon, koji se donosi za vrijeme izvanrednog stanja i ograničava ustavna i ljudska prava, poput slobode kretanja, prava na rad i javnog okupljanja, mora biti donesen dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru.

- Uz sprječavanje širenja zaraze moramo voditi brigu da mjere koje donesemo ne ostave iza sebe spaljenu zemlju - poručuje ta organizacija.

Ukazuju na nužnost da sve mjere koje Vlada donosi moraju budu učinkovite, ali i razmjerne, tj. da se ne može dozvoliti da šteta od mjera bude veća od njihovih koristi.

- Upozoravamo cijelu Vladu, a posebno premijera Plenkovića i ministra Božinovića, da u svojim postupcima i prijedlozima budu odgovorni kako ne bi donijeli zakon koji bi ugrozio ljudska prava i doveli u pitanje sve ono što je do sada učinjeno dobro - navode u priopćenju.

Za razliku od dosad poduzetih mjera, vjeruju kako mjere koje je Vlada predložila ovim Zakonom građani ne podupiru te da će to nezadovoljstvo jasno iskazati.

- Iako ostajemo doma, ne želimo ostati bez svojih Ustavom zajamčenih prava - poručuje GONG.