Iran: ubijeno više od 30 zatvorenika u gušenju prosvjeda

Više od trideset iranskih zatvorenika ubijeno je tijekom gušenja prosvjeda pokrenutih zbog straha od zaraze novim koronavirusom, izvijestila je organizacija Amnesty International.

Amnesty navodi da su tisuće zatvorenika u najmanje osam iranskih zatvora organizirale posljednjih dana prosvjede zbog straha od zaraze novim koronavirusom, od kojeg je, prema službenim podacima, u Iranu, jednoj od pandemijom najteže pogođenim zemalja, umrlo više od 4000 osoba.

Amnesty dodaje da su čuvari zatvora i snage sigurnosti ispaljivali prave metke i suzavac na prosvjednike te ubili 35 zatvorenika i ranili ih stotinjak.

Zamjenica Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku Diana Eltahaw izjavila je kako "je grozno što su iranske vlasti, umjesto da odgovore na legitimne zahtjeve zatvorenika i da ih zaštite od zaraze, ponovno ubijale ljude kako bi ušutkale njihovu zabrinutost". Dodala je da je o tome pokrenuta istraga.

Amnesty navodi da su neovisni mediji i organizacije za ljudska prava izvijestili da su neki zatvorenici bili testirani i pozitivni na Covid-19 pa su brojni zatvorenici tada organizirali štrajkove glađu kako bi upozorili na uvjete u kojima borave tijekom opasnosti od širenja zaraze.

Amnesty je također pozvao iranske vlasti da odmah i bezuvjetno puste političke zatvorenike.

Teheran tvrdi da u iranskim zatvorima nema ni jednog političkog zatvorenika.

Glasnogovornik ministarstva pravosuđa izjavio je 29. ožujka da je ukupno 100.000 zatvorenika dobilo dozvolu za dvotjednu odsutnost u povodu iranske Nove godine (ove godine od 19. ožujka do 3. travnja) i ta je dozvola produljena do 19. travnja.