Zagreb: pozitivna četiri djelatnika Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež na koronavirus su pozitivna četiri djelatnika, no niti jedno dijete, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da su u Psihijatrijskoj bolnici zaražene dvije kuharice, psihijatar i medicinska sestra.

Određena je samoizolacija za 42 osobe, napravljeno je testiranje nad 20 osoba, a 20 će biti učinjeno danas, uključujući i djecu. Jeleč kaže da je u bolnici desetero djece, koja su dobro i nemaju simptome.

- Situacija je pod nadzorom, o djeci se skrbe tri liječnika i devet medicinskih tehničara, poduzete su sve potrebne radnje, a imamo i alternativna rješenja. Proboj u zdravstveni sustav dogodio se preko tehničkog "supporta", rekao je Jeleč. 

Zagreb je do jutros imao 370 pozitivnih bolesnika, kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 97 bolesnika - za 16 je određena samoizolacija, a 18 je upućeno na testiranje.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" jučer je testirano 210 Zagrepčana, od čega je 15 pozitivnih. Tijekom jučerašnjeg dana 25 je osoba stavljeno u samoizolaciju, što je ukupno 4773.

Procjena troškova sanacije i rekonstrukcije dimnjaka

Direktor Gradske plinare Tomislav Mazal najavio je da će Plinara, Dimnjačarska obrtnička zadruga i Gradski ured za prostorno planiranje sa strukovnom udrugom strojara napraviti procjenu troškova sanacije i rekonstrukcije dimnjaka u Zagrebu.

Najavio je da će Plinara, uz podršku Sekcije udruženja distributera i opskrbljivača pri HGK, stručne udruge za plin i svih 35 distributera u Hrvatskoj, zatražiti hitne izmjene Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima te usklađivanje ostalih zakonskih propisa, kako bi znali točno odrediti što je čija odgovornost vezano za plinske instalacije i dimnjake.

Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je na strpljenju 486 Zagrepčana koji su nakon potresa ostali bez domova i smješteni su u Studentskom domu Cvjetno naselje.

Najavio je da će do nedjelje navečer biti uklonjeno svih 298 kupova cigli u donjogradskim i gornjogradskim blokovima.

Bandić ističe da je sada temeljna zadaća vratiti u domove Zagrepčane koji su nakon potresa dobili zelenu naljepnicu na objektima, da im se saniraju dimnjaci i uključi plin. Grad želi pomoći tim ljudima i subvencionirati dio sanacije.

Također, najavio je da će Grad donirati građevinski materijal stanovnicima Podsljemena, Gornje Dubrave i Sesveta koji obnavljaju svoje kuće.