Uspješna borba protiv koronavirusa u osječkom Domu za starije

U Domu za starije i nemoćne u Osijeku nema zaraženih koronavirusom. Ustanova koja se brine za više od 350 korisnika treće životne dobi borbu protiv virusne pandemije počela je i prije pojave prvog slučaja zaraze u zemlji. Ograđivanjem dijela smještajnih kapaciteta posljednjih su dana dodatno podignuli razinu sigurnosti.

- Plenković: Bude li propusta u Splitu, župan odlučuje o odgovornima
- Štićenica Doma za starije u Koprivnici pozitivna na koronavirus


Djelatnici osječkog Doma za starije i nemoćne brzo su se priviknuli na strože zaštitne mjere. Puste su klupe i domski balkoni, jer briga za zdravlje ovih je dana svima na prvome mjestu.

- Radimo istim tempom, jedino malo više dezinficiramo kvake, rukohvate tipkala u dizalu i njihove ruke dezinficiramo prije svakog obroka, rekla je spremačica u Domu za starije i nemoćne Osijek Marinela Omerović.

Ipak, zaštitna ograda i potpuna zabrana obiteljskih posjeta priličan su udar na opuštenu umirovljeničku svakodnevicu. Zato je tu stručno osoblje da im olakša život u novonastaloj situaciji.

- Trudimo se, zapravo, da oni ne osjete ovu kriznu situaciju. Njima najviše smeta što su zatvoreni, što su u karanteni, ali to je sve s ciljem njihove zaštite i njihove sigurnosti, izjavila je viša medicinska sestra u Domu Anita Pleša.

Sigurnost je na prvome mjestu, pa su u sklopu dodatnih zaštitnih mjera uvedene i prostorne preinake kako bi se opasnost od unošenja virusa u Dom smanjila na najmanju mjeru.

- U smislu da smo osigurali sobe dodatne za izolaciju. Imali smo nekoliko korisnika koji su otišli u KBC na nekakve pretrage ili nešto pa kad se vrate mi ih stavimo onda 14 dana u izolaciju, kazao je ravnatelj Doma Vjekoslav Ćurić.

Djelatnici osječkog Doma za starije i nemoćne uputili su i poruku ohrabrenja splitskim kolegama i štićenicima doma na Križinama.

- Neka se drže, u mislima smo s njima i s njihovim korisnicima i želimo im brz i uspješan oporavak, rekla je viša medicinska sestra Pleša.

Do tada, korisnici osječkog doma s vanjskim svijetom mogu komunicirati isključivo putem telefonskih ili videopoziva.