Bregana: povratak hrvatskih građana

Konvoj od pet autobusa s ukupno 82 hrvatska državljana stigao je u četvrtak navečer u Hrvatsku iz Tirola i Vorarlberga, objavilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Repatrijacija je dogovorena iz saveznih zemalja Tirol i Vorarlberg u kojima su neka mjesta pod strogom karantenom.

U okviru repatrijacije hrvatskih državljana koji su ostali u inozemstvu nakon izbijanja pandemije koronavirusa, proglašavanja karantena i zatvaranja granica, prošlog tjedna su iz Austrije vraćena 124 hrvatska državljana, podsjeća ministarstvo, a prošlog mjeseca njih još 13.

Ministarstvo dodaje da preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava RH nastavlja s repatrijacijom.

Riječ je većinom o sezonskim radnicima koji su radili na austrijskim skijalištima, a zbog pandemije su ostali i bez posla, podsjetimo da je većina skijališta zatvorena i u tim mjestima određene su stroge karantene.

Za povratak iz čak 2 austrijske pokrajine, bilo je prijavljeno 120 putnika, međutim u Tirolu je karantena ukinuta pa su neki sami krenuli na put, dok su drugi odlučili ostati, jer se poslije Uskrsa u Austriji očekuje smirivanje situacije.

Ipak, oni koji se vraćaju autobusima, krenuli su oko 13 sati, već oko 18 bili su na granici i prošli sve one mjere koje je odredio stožer. Dočekali su ih sanitarni inspektori, dijelili im letke o samoizolaciji, u kojoj će morati biti, uzeli njihove telefonske brojeve i adrese, svi oni moraju se javiti epidemiolozima, a uzet će im se i bris.

Inače, kada je riječ o putovanjima iz Hrvatske i u Hrvatsku, ministar Davor  Božinović danas je pozvao sve one koji žive i rade u drugim zemljama da za uskrsne blagdane ne dolaze u zemlju, da ipak razmisle o vlastitoj, ali i sigurnosti svoje obitelji te da je upitno, zbog zatvorenih granica, kako će se vratiti u zemlje iz kojih su došli.