Aladrović: Mirovine i socijalne naknade nisu upitne

U Banskim dvorima održane su neformalne trosatne konzultacije predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, gostujući u Dnevniku rekao je da su se dotakli svih mjera kojima žele očuvati radna mjesta, rasteretiti poduzetnike, te učiniti našu ekonomiju konkurentnijom.

-
U Banskim dvorima sastanak sindikata, poslodavca i Vlade     
- Sindikat državnih službenika pita Plenkovića čije će plaće smanjiti   
- Plenković: Stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri

- Htjeli smo vidjeti kako socijalni partneri vide ovu krizu i koje su mogućnosti njihovog djelovanja unutar ove situacije, rekao je.

Istaknuo je da u ovom trenutku nisu ništa konkretizirali, ali da i dalje nastavljaju razgovore, te da će morati postići određene konsenzuse što se tiče djelovanja u pogledu svih budućih ekonomskih politika. 

Ministar Aladrović rekao je kako se za potpore do sada prijavilo 94.000 poslodavaca, za oko 550.000 zaposlenika, te da su jedan dio potpora već isplatili, a do 15.4. bi trebali isplatiti sve potpore za ožujak - 1,7 milijardi kuna.

Istaknuo je da mirovine i socijalne naknade nisu upitne, te da su one zadnja linija obrane.

Dodao je i da neće pristati na zahtjev za povećanjem minimalne plaće jer smatraju da nema osnove. 

- Ova mjera koja se dotiče 4.000 kuna namijenjena je očuvanju radnih mjesta, namijenjena je poslodavcima i zaposlenicima i jasno su raspisani kriteriji. Za ovo povećanje u ovom trenutku kada smo u složenoj ekonomskoj situaciji nema mogućnosti ni potrebe, rekao je.

Što se tiče smanjenja plaća na današnjem sastanku toga nisu eksplicitno doticali, rekao je, ali i dodao da cijelo vrijeme rade određene uštede i komuniciraju da je solidarnost potrebna, te da smatra da ćemo na ovom primjeru svi zajedno morati pokazati solidarnost.