Tema dana: Kako su organizirane tržnice u Hrvatskoj?

Nakon što su malo više od dva tjedna bile zatvorene - tržnice i ribarnice danas su ponovno zaživjele, ali u ograničenim uvjetima sa zaštitnim mjerama kako bi se maksimalno smanjila mogućnost širenja koronavirusa.

Kako se organizirala prodaja na tržnicama u Zagrebu i Osijeku - razgovaralo se u "Temi dana".

- U gradu Zagrebu je otvoreno 15 tržnica. Donošenjem jučerašnje odluke Nacionalnog stožera o otvaranju pojedinih lokacija, mi smo danas otvorili sve tri ribarnice u gradu Zagrebu: na tržnici Dolac, Trešnjevci i Utrinama i po prvi put smo otvorili tzv. drive in tržnicu na Zelenoj tržnici, kazao je voditelj Tržnica Zagreb Stanko Gačić.

Kupnja voća i povrća na Zelenoj tržnici iz automobila, kazao je, funkcionira fenomenalno.

- Smatram da je to lokacija na kojoj se poštuju apsolutno sve mjere i da je najviša udaljenost između kupaca i prodavača. Dakle, uđete automobilom u kolničku traku i s lijeve i desne strane su naši OPG-ovci, rekao je i dodao da je riječ o OPG-ovima ne samo sa zagrebačkog područja, već i šire.

Danas prodao čak 600 kg jabuka

Iz Osijeka također zadovoljstvo kupaca i prodavača. Novih mjera pridržavaju se i na njihovim tržnicama.

- Shvatili su da moraju imati dobar razmak i ono što je jako bitno - na sve naše upute kupci jako dobro reagiraju. Mi smo ispoštovali sve što je Nacionalni stožer od nas tražio, kazao je direktor Tržnice Osijek Igor Medić i napomenuo:

- Mislim da je jedna pozitivna reakcija. Ono što se osjetilo danas je jedno zajedništvo na tržnici. Meni su sugrađani koje sam sreo rekli da je ovo odlično. Samo jedan OPG-ovac je danas na svome štandu prodao 600 kg jabuka.

Veliki dio prodavača na zagrebačkim tržnicama je zadovoljan i on line prodajom.

- Veliki dio naših OPG-ovaca je tržilo on line i direktno dostavljalo robu građanima. A što se tiče kućica, danas smo na Dolcu imali postavljenih 10 kućica, od kojih je radilo samo sedam. Svi OPG-ovi koji su zainteresirani za prodaju - javljaju se voditelju same lokacije, kazao je Gačić.

Napomenuo je i da još uvijek ima mjesta za prodaju u kućicama na zagrebačkim tržnicama.

- Mi smo danas otvorili ribarnice s pleksi staklom, sve je ograđeno, nema apsolutno nikakvog dodira, a iz dana u dan provodimo neke mjere koje će sve i poboljšati, rekao je voditelj Tržnica Zagreb.

Cijeli razgovor poslušajte u videu.