Koronavirusom 88 novozaraženih, preminula jedna osoba

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH u 14 sati objavljeni su posljednji podaci o oboljelima u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su 88 nova bolesnika, što ih je ukupno 1495. Prosječna dob je nešto veća i iznosi 49,37 godina i po prvi puta imamo promjenu u spolnoj distribuciji, žena je 50,2% oboljelih od koronavirusa. Učinjeno je 14.612 testiranja, odnosno 932 u jučerašnjem danu. Od jučer je preminula jedna osoba 1927. godište u KBC Split, a radi se o osobi s nizom kroničnih bolesti. Tako je trenutačno od koronavirusa ukupno preminula 21 osoba. Imamo i 34 osobe na respiratorima. Hospitalizirane su 343 osobe, 17 više nego jučer, kod kuće se liječi 921 bolesnik, a oporavljenih je trenutačno 231, što je 12 više u odnosu na jučer, izvijestio je ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Dodao je da je potpuno jasno da smo ušli u najkritičniju fazu borbe protiv ove epidemije.

- S obzirom kao što smo rekli ranije nemamo lijeka niti cjepiva, a niti stečenog imuniteta kod naših građanki i građana pa jedino što nam preostaje je dosljedno poštivanje mjera stožera civilne zaštite, rekao je Beroš.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

- Nastavno na ministra Beroša rekao bih da zbilja ulazimo u kritično razdoblje kada moramo vrlo pažljivo promišljati naše poteze vezano uz proslavu predstojećih blagdana vezano uz proslavu predstojećih blagdana vezano uz posjećivanje i čestitanje Uskrsa. I sve ono drugo, odlaske u trgovine i tržnice moramo promišljati da imamo epidemiju koronavirusne infekcije i da se moramo ponašati u skladu s epidemiološkim preporukama, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Podsjetio je na događaje u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu.

- Imamo 11 pozitivnih među djelatnicima doma, a od 70 djelatnika je uzet bris i rezultati će se znati kasno večeras ili sutra ujutro i onda ćemo znati što s njima, dodao je Capak.

Rekao je da se više neće događati da osobe koje su došle iz inozemstva i dobile mjeru samoizolacije istu prekidati i vraćati se na posao prije isteka jer se to zloupotrebljavalo te su se neki vraćali u petak, stavljeni u samoizolaciju i u nedjelju se vraćali natrag u inozemstvo. Sada će im trebati potvrda da im je završena samoizolacija, a to će granična policija dobivati i elektronski, dodao je Capak.

- Zbog toga što je profunkcionirao naš repozitorij podataka u kojima su podaci od granične policije, od granične sanitarne inspekcije, od epidemiologa, od bolnica i svih koji sudjeloju u sustavu više se neće će moći napuštati zemlja dok dok se ne izbrišu iz registra samoizolacije, rekao je Capak.

Potvrdio je jedan pozitivan slučaju u domu za starije u Pločama.

- Imamo jedan pozitivan slučaj u domu u Pločama i onaj od jučer već poznati u Koprivnici koji je obrađen i epidemiološki pod kontrolom. Sve ostale sumnje, radi se o 15-ak domova u kojima su bile postavljene sumnje jer su štićenici imali temperaturu su se pokazali negativnima, rekao je Capak.
Ministar Davor Božinović rekao je da je jučer stiglo pet autobusa s 82 hrvatska državljana i prema svima njima su poduzete mjere. Što se tiče rada trgovina i tržnica policija i državni inspektorat pojačano nadziru poštivanje mjera. Prema izvješćima nisu primijećene veće nepravilnosti. Dana su usmena upozorenja najčešće zbog nepridržavanja fizičkog razmaka između ljudi. Zahvalio se i zaštitarima, koji osiguravaju zdravstvene, financijske i druge objekte.

- Njihov odgovoran rad je uglavnom terenski i oni rade u svim vremenskim prilikama i neprilikama kao što je ova koja nas je zadesila', zaključio je Božinović.

- Ljudi moraju prihvatiti činjenicu da vremena nisu normalna. Moraju prihvatiti činjenicu zbog sebe, zbog svojih obitelji, zbog svoje djece, zbog svojih roditelja da samo o tome kako se oni ponašaju ovisi zdravlje njihovih najbližih i ovisi brzina kojom ćdmo izaći iz ove situacije. Dakle represija ne, ali ponavljati koliko god bude potrebno to ćemo sigurno raditi, rekao je Božinović.

Ministar Beroš upitan o dječjoj bolnici Srebrnjak da su dvije djelatnice smijenjene jer su pisale ministarstvu da nemaju dovoljno zaštitne opreme rekao je kako je Srebrnjak ustanova u vlasništvu grada Zagreba. Znam da je došao dopis, no dalje od toga o zbivanjima unutar te ustanove niti znam niti mogu voditi računa. Grad Zagreb je dužan osigurati zaštitnu opremu i informiran sam da je to učinjeno, dodao je.

Na pitanje o bolesnicima koji moraju iz doma u bolnice na hemodijalizu ministar Beroš je rekao da će za nekoliko dana stariji i nemoćni iz domova, a koji trebaju dijalizu i slične stalne zdravstvene usluge, biti hospitalizirani. 

Dodao je da će u 98% slučajeva osobe iz doma za starije i nemoćne,  a kojima je potrebna hemodijaliza, biti privremeno hospitalizirano kako se ne bi svaka dva-tri dana vozili na hemodijalizu iz doma u bolnice.