Dijete iz Plaškog nije zaraženo i pušteno je kući

Dijete iz Plaškog, staro 18 mjeseci, nije zaraženo koronavirusom i nakon što je od utorka bilo u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" danas je pušteno kući. 

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu 

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije ukinut će s tim u vezi propisane epidemiološke mjere čim dobije pisanu i službenu potvrdu da dijete nije zarazno, najavila je epidemiologinja Biserka Hranilović.

To znači i da će uskoro s radom nastaviti Odjel pedijatrije ogulinske bolnice koji je zatvoren 7. travnja. Dan prije dijete iz Plaškog bilo je na odjelu zbog respiratornih tegoba i uzet mu je bris. Iz Klinike za infektologiju "Dr. Fran Mihaljević" stigao je dan poslije pozitivan nalaz na Covid-19 te su dijete i majka prevezeni u Zagreb.

Ravnatelj Opće bolnice Ogulin Josip Zorko rekao je kako potvrda da dijete nije zaraženo znači da će uskoro iz samoizolacije izaći dvije pedijatrice, četiri medicinske sestre i jedna spremačica te da će bolesna djeca moći dobiti skrb na ogulinskoj pedijatriji.

Zorko je vrlo zadovoljan negativnim nalazom jer se skrb o malim pacijentima ovih dana, a to je trebalo trajati 14 dana, vodila u Domu zdravlja danju, a noću u sklopu Hitnog bolničkog prijma gdje je dežurala pedijatrica iza KBC-a Rijeka.

- Svi se pitaju kako je moguće da je djetetu postavljena kriva dijagnoza, ali to je moguće u medicini. Učili smo na fakultetu da u medicini ne mora uvijek dva plus dva biti četiri. Mi to zovemo specifičnost i senzitivnost testa, rekao je Zorko.

U Ogulinu je od 13. ožujka 26 zdravstvenih djelatnika pod mjerama samoizolacije, ali nitko se nije zarazio. Prvo su u Domu zdravlja pedijatrica i njezina medicinska sestra bile u kontaktu s ocem djeteta koji nije znao da je zaražen. On je bio u karlovačkoj bolnici i danas je otpušten kao zdrava osoba. Zatim je 26. ožujka u kontaktu sa zaraženim časnom sestrom bilo 15 zaposlenika bolnice i svi su zdravi te su nakon 14 dana samoizolacije vraćeni na posao. Sada se prekida samoizolacija i za osmero djelatnika pedijatrije i svi ćemo odahnuti, rekao je Zorko.