Bandić: Prioritet je donošenje zakona za cjelovito rješenje obnove

Grad Zagreb su pogodile dvije nesreće - koronavirus 25. veljače i potres 22. ožujka, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić gostujući u Temi dana. 

Istaknuo je da je sanacija nakon potresa u prvoj fazi, što znači da se najprije treba pomoći ljudima koji su otišli iz svojih domova.

- U Cvjetnom naselju nalazi se nešto manje od 600 ljudi i do jeseni ih sve moramo vratiti kući ili im staviti na raspolaganje slobodne stanove. Država je na raspolaganje stavila 30-ak stanova, a u Zagrebu od 4.900 stanova raspolažemo s 45 slobodnih stanova. To je cca 90 stanova u startu, rekao je Bandić, te dodao da je za sada 10-ak zahtjeva. 

Zagrebački gradonačelnik rekao je da je prioritet donošenje zakona, te da je nacrt zakona prezentiran.

- Usuglašavanje je sa svim strukovnim udrugama, resornim Ministarstvom, gradskim stručnjacima za cjelovito rješenje obnove Donjeg i Gornjeg grada kao i ruševina Podsljemenom, Dubravi i Sesvetama.

Dodao je da zakon treba biti životan, provediv i realan, pravedan za sve građane, transparentan i usuglašen sa strukom. Tada će Grad Zagreb sudjelovati, rekao je. 

Osvrnuo se i na prozivke oporbe za lošu koordinaciju.

- To su oni koji su mi oporba već 20 godina u mom 6-godišnjem mandatu. Građani su na zadnjim izborima rekli što misle kako Bandić vodi Zagreb.

- Optimista sam glede donošenja zakona jer se u to uključio i premijer i neće dozvoliti lomljenje preko koljena. Ali kad bi sve krenulo nizbrdo Grad Zagreb i gradonačelnik zadnji bi ostavili sugrađane na cjedilu.

Što se tiče najave smanjenja materijalnih prava djelatnicima Grada i Holdinga Bandić je rekao da sljedeći tjedan imaju prve pregovore sa socijalnim partnerima.

Dodao je da nije za rezanje plaća ako ne bude potrebno, ali i istaknuo da se nada da će uspjeti postići zajednički dogovor jer svi su svjesni situacije u kojoj se nalazimo, te da moramo biti solidarni.