Udbina u karanteni, novi slučajevi zaraze

Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije donio je Odluku o proglašenju karantene za području općine Udbina. Stožer je u posljepodnevnom izvanrednom priopćenju izvijestio o tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Zaražena osoba i u dubrovačkom domu za starije
● Koronavirus u Hrvatskoj - epidemija iz minute u minutu
Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu
Koronavirus - zašto je bitno držati distancu 

Sve zaražene osobe su bliski kontakti zaražene osobe s područja općine Udbina. U tijeku je epidemiološka obrada. Rezultati pet uzoraka su negativni, a rezultati ostalih testiranja se očekuju, stoji u priopćenju.

Trenutno je na području Ličko-senjske županije ukupno šest pozitivnih osoba, dok je jedna osoba izliječena. Provedeno je testiranje nad prvooboljelom osobom s područja grada Senja te su potvrđeni negativni rezultati testiranja.

Epidemiolog Stanić: Dajemo sve od sebe

Ivan Stanić, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo iz Gospića izjavio je za Hinu da dva dana rade bez prestanka kako bi ustanovili put zaraze i spriječili da itko zaražen, možda potpuno bez simptoma, raširi žarište.

- Mala je to sredina i dajemo sve od sebe da ustanovimo sve kontakte, mislim da smo bili uspješni, a koliko znat ćemo za 5 do 6 dana. Zarazu je na Udbinu vjerojatno donijela supruga prvooboljelog, koja nema izražene simptome, ali je potvrđeno zaražena, no redoslijed zaraze nemamo, jer osim muškarca koji je sa srednje teškim simptomima u bolnici ostali nemaju simptome ili su slabo izraženi, rekao je Stanić.

Zbog činjenice da su potvrđeno zaražene osobe dobrog zdravstvenog stanja nalaze se na kućnoj njezi, ali u strogoj samoizolaciji.