Život obitelji razdvojenih granicom

Već tri tjedna pripadnici Crvenog križa iz Kopra i Buja nalaze se na hrvatsko-slovenskoj granici na Plovaniji kako bi pomogli razdvojenim obiteljima. U akciju će se uskoro uključiti i tršćanski Crveni križ kako bi se pomoglo što većem broju stanovnika u pograničnom području.

Prve kuće u Sloveniji nadohvat su ruke, ali su sada nedostižne. Na području Buja, Kaštela i Plovanije mnogo je obitelji u kojima su jedni ostali s jedne, a drugi s druge strane granice. Uglavnom su djeca u Sloveniji, a roditelji u Hrvatskoj.

-  To su uglavnom osobe treće životne dobi, starije osobe koje su u ovom trenutku same i čija djeca odnosno obitelj živi sa slovenske strane i shvatili smo da je važno njih opskrbiti s lijekovima koje su dosad mogli uzimati u Sloveniji, objašnjava Hrvoje Kovačević, ravnatelj Crvenog križa Buje.

Najčešće su pošiljke upravo lijekovi, jer je mnogo onih koji žive u Hrvatskoj, a liječnik im je s druge strane granice.

- Riječ je o lijekovima koji su ljudima nužni. Za dijabetes te protiv zgrušavanja krvi. Ono što ljudi redovito koriste, ističe Matjaž Poniž, volonter Crvenog križa Kopar.

Djeca roditeljima šalju hranu, higijenske potrepštine, odjeću. Ne zna se kada će jedni druge opet moći vidjeti.

- To su ozbiljne traume, ozbiljan šok. Mislim da će se to još bolje vidjeti na dulji rok. Mi ćemo pokušati to ublažiti jer samo kontakti preko elektronskih medija nisu dovoljni, kaže Istok Jelačin, Crveni križ Kopar.

Na istoj granici, pripadnici Crvenog križa susrest će se i narednog tjedna.