U Državnom inspektoratu kažu da je riječ o izoliranim slučajevima. Naime, od 35.000 objekata, samo kod 31 utvrđene su nepravilnosti.
Državni inspektorat zatvorio 30-ak restorana
Državni inspektorat zatvorio je 30-ak restorana, najviše u Zagrebu i Rijeci, zbog izdavanja hrane ispred objekata. Njihovi vlasnici kažu da će biti prisiljeni radnicima podijeliti otkaze, a tvrde da su poštivali sve upute Ministarstva turizma.
- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu U Državnom inspektoratu kažu da je riječ o izoliranim slučajevima. Naime, od 35.000 objekata, samo kod 31 utvrđene su nepravilnosti. Najavili su da će obustaviti sve postupke protiv ugostitelja koji poštuju mjere.
- Stol je bio tu ispred ovog lanca, konobar donosi narudžbu, odlaže na taj stol, naplati preko POS-a. Rukavice, maska, dezinfekcijska tekućina, sve za POS, naplati, izvrši naplatu i preda narudžbu u auto, rekao je
Mario Minder, vlasnik zatvorenog restorana u Zagrebu.
- Obustavit ćemo postupke protiv svih ugostitelja koji ispunjavaju mjere epidemiologa i koriste rukavice, maske te brane od pleksiglasa. Ti ljudi će moći raditi. Ovdje se nije radilo, u ovom slučaju konkretnom, o zatvaranju objekta iz razloga što se on bavio dostavom hrane, nego se radilo o tome što je netko postavio stol na javnu prometnu površinu, a to nije smio, rekao je Mikulić.
Restoran koji se može pohvaliti svjetskim priznanjima zapošljava 17 radnika. Ostane li na snazi odluka o zatvaranju, vlasnik najavljuje moguće otkaze.
- Mi nismo radili promet, samo smo smanjivali štete. Ne znam da li imam druge ili sljedeći tjedan na burzu, dodao je Minder.
I Udruga "Glas poduzetnika" zaprepaštena je odlukom o zatvaranju restorana.
- Inspekcijska represija traje godinama i ovo je kulminacija sramotnog postupanja i to mora prestati. Inspektori moraju imati savjetodavnu ulogu, a tek ako gospodarstvenik uzastopno krši zakon onda da se ide prema kaznjavanju, rekao je
Berislav Marszalek, član UO Glasa poduzetnika.
I gospodarska i obrtnička komora osuđuju ishitrenu odluku o zatvaranju lokala. Svjesni propusta, inspektori će sa stručnjacima dogovarat relaksirajuće mjere za ugostitelje i moguću obustavu postupaka. Upitno je zašto to nisu učinili prije, bez prijetnji kaznama i zatvaranja lokala koji i onako jedva preživljavaju.