Mikulić za HRT: Tko će se pridržavati 11 točaka, moći će raditi

19.04.2020.

16:37

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik 2/Vijesti u 17/IMS/HRT/Hina

default error photo
U Državnom inspektoratu kažu da je riječ o izoliranim slučajevima. Naime, od 35.000 objekata, samo kod 31 utvrđene su nepravilnosti.
- Jučer i danas razgovarali smo da bismo išli na relaksaciju mjera, rekao je za Dnevnik HRT-a Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

Pojasnio je da razgovaraju kakve bi mjere trebalo donijeti da ugostitelji mogu raditi na dostavi hrane. Epidemiolozi u 11 točaka savjetuju kako bi trebalo raditi.

- Važno je da ugostitelji, koji će se toga pridržavati (...)  svi koji će se pridržavati tih 11 točaka, moći će obavljati svoju ugostiteljsku djelatnost, rekao je Mikulić.

Mjere stupaju na snagu sutra u 11 sati, Mikulić je ponovio da svi koji su radili, a nisu se pridržavali mjera i naputaka, imali su mjeru zabrane rada, a kada počnu ispunjavati sve mjere, moći će opet raditi, pod pretpostavkom da se ide u obustavu postupka.

- Kada se ispune mjere, tog trena počinje teći rok da oni u najkraćim mogućim rokovima mogu početi s pripremom i dostavom hrane, dodao je.




Državni inspektorat zatvorio 30-ak restorana

Državni inspektorat zatvorio je 30-ak restorana, najviše u Zagrebu i Rijeci, zbog izdavanja hrane ispred objekata. Njihovi vlasnici kažu da će biti prisiljeni radnicima podijeliti otkaze, a tvrde da su poštivali sve upute Ministarstva turizma.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu 

U Državnom inspektoratu kažu da je riječ o izoliranim slučajevima. Naime, od 35.000 objekata, samo kod 31 utvrđene su nepravilnosti. Najavili su da će obustaviti sve postupke protiv ugostitelja koji poštuju mjere.

- Stol je bio tu ispred ovog lanca, konobar donosi narudžbu, odlaže na taj stol, naplati preko POS-a. Rukavice, maska, dezinfekcijska tekućina, sve za POS, naplati, izvrši naplatu i preda narudžbu u auto, rekao je Mario Minder, vlasnik zatvorenog restorana u Zagrebu.

- Obustavit ćemo postupke protiv svih ugostitelja koji ispunjavaju mjere epidemiologa i koriste rukavice, maske te brane od pleksiglasa. Ti ljudi će moći raditi. Ovdje se nije radilo, u ovom slučaju konkretnom, o zatvaranju objekta iz razloga što se on bavio dostavom hrane, nego se radilo o tome što je netko postavio stol na javnu prometnu površinu, a to nije smio, rekao je Mikulić.

Restoran koji se može pohvaliti svjetskim priznanjima zapošljava 17 radnika. Ostane li na snazi odluka o zatvaranju, vlasnik najavljuje moguće otkaze.

- Mi nismo radili promet, samo smo smanjivali štete. Ne znam da li imam druge ili sljedeći tjedan na burzu, dodao je Minder.

I Udruga "Glas poduzetnika" zaprepaštena je odlukom o zatvaranju restorana.

- Inspekcijska represija traje godinama i ovo je kulminacija sramotnog postupanja i to mora prestati. Inspektori moraju imati savjetodavnu ulogu, a tek ako gospodarstvenik uzastopno krši zakon onda da se ide prema kaznjavanju, rekao je Berislav Marszalek, član UO Glasa poduzetnika.

I gospodarska i obrtnička komora osuđuju ishitrenu odluku o zatvaranju lokala. Svjesni propusta, inspektori će sa stručnjacima dogovarat  relaksirajuće mjere za ugostitelje i moguću obustavu postupaka. Upitno je zašto to nisu učinili prije, bez prijetnji kaznama i zatvaranja lokala koji i onako jedva preživljavaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!