Ekologija - u iščekivanju dobrih vijesti

Covid-19 donio je i nešto dobro - oporavak biljnih i životinjskih vrsta. Pojavljuju se i morski sisavci koje dugo nismo vidjeli blizu kopna. Što o tome kažu stručnjaci Centra za istraživanje mora "Ruđer Bošković"?

Na moru je promet smanjen, i sve su češći izravni susreti s morskim stvorenjima koja se ljudi s razlogom klone. U Veneciji je voda čišća, i vide se ribe. Znači li to da će zaustavljanje života i privrede dovesti do barem djelomičnog oporavka morskih i kopnenih ekoloških sustava?

- Mi smo željni takvih vijesti da ekosustav ide prema boljem. Stvarnu promjenu nećemo tako brzo vidjeti. Znači u oko dva mjeseca nećemo vidjeti takve promjene, naročito ne sada, u proljeće, kada je inače ekosustav još uspavan, rekao je ravnatelj Centra za istraživanje mora "Ruđer Bošković" Martin Phannkucen.

Možda će se neke konkretnije promjene vidjeti nakon izvjesno slabe turističke sezone, ali riblji se fond kontinuirano smanjuje već deset godina, i pitanje je jesu li značajnije promjene moguće u kratkom roku.

Više doznajte u videozapisu.