Optužena vlasnica izgorjelog doma u Andraševcu

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo optužilo je za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti vlasnicu doma za starije i nemoćne osobe "Zelena oaza" u Andraševcu, u kojem je u siječnju ove godine u požaru poginulo šestero štićenika.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je vlasnica doma Gabrijela Čučković, kojoj nisu otkrili identitet, tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Oroslavju (Andraševec, Dolinska 8).

Zatim je, kao predstavnica obiteljskog doma za starije i nemoćne u Andraševcu, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširila profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba na stambeni i pomoćni objekt u Andraševcu (Dolinska 22).

U stambeni objekt smjestila je još devetnaest korisnika, dok je u pomoćni objekt koji je kao gospodarski objekt spremište preuređeno za boravak osoba, a izgrađen od drveta i cigle, smjestila još šest starijih te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući, udaljenoj oko 700 metara, okrivljenicu se tereti da je propustila teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati 24-satnu skrb njegovatelja, pa je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu, kažu u tužiteljstvu.

Vlasnicu terete da je tako postupajući pristala na to da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i nužne pomoći i u mogućim uvjetima životne ugroženosti.

U pomoćnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4,10 i 4,55 zbog kvara zapalio se električni kalorifer koji se koristio za zagrijavanje prostorija te se zbog izostanka nadzora jedine njegovateljice, koja je boravila u stambenom objektu na adresi Dolinska 22, požar proširio na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta.

Zbog gušenja ugljikovim monoksidom smrtno su stradali korisnici socijalnih usluga smještaja (1938., 1951., 1916., 1936., 1935. i 1930.) čija su tijela zatim izgorjela.

Tijekom istrage koja je prethodila podizanju optužnice sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je 5. veljače jednomjesečni istražni zatvor vlasnici doma Gabrijeli Čučković. Zbog opasnosti od utjecaja na dvadesetak svjedoka pritvoren je bio i njezin suprug Slavko Čučković protiv kojeg nije podignuta optužnica.