Milanović primio izaslanstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika koje ga je izvijestilo o nezavidnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, budući da većina slobodnih umjetnika nije uključena u mjere potpore.

Prema njihovim riječima, samostalni umjetnici bili su izostavljeni i tek im je naknadno omogućeno korištenje mjera potpore i to samo manjem dijelu njih, dok većina samostalnih umjetnika do danas nije uključena u mjere potpore, navode iz Ureda predsjednika.

- Očekujemo jedinstvo i solidarnost sa slobodnim umjetnicima kako bi im se pomoglo da prežive ovu krizu, jer ako se sada ne uloži u opstanak nezavisne kulture Hrvatska će se isprazniti od slobodnih umjetnika, poručili su iz Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Osim toga, izrazili su i nezadovoljstvo predloženim Zakonom o obavljanju umjetničke djelatnosti koji je u proceduri donošenja i prema kojemu bi, kako kažu, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika trebala izgubiti svoje ključne ovlasti.

U izaslanstvu Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika bili su književnik Hrvoje Kovačević, dramski umjetnik Marko Torjanac, prevoditeljica Tatjana Tarbuk i likovna umjetnica Mejra Mujičić.